Het plastic verwerkend bedrijf ECO-ho! uit Laakdal reageert met verbazing op de plannen van Fost Plus. De organisatie wil alle plastic afval vanaf 2019 in de blauwe PMD-zak, terwijl die nu nog apart wordt ingezameld in een groene of rode zak. Volgens het Kempense bedrijf, dat als enige in ons land gemengde huishoudelijke plastics verwerkt tot nieuwe grondstoffen en producten, draait Fost Plus de klok terug.

“Op dit moment sorteren al meer dan 2 miljoen Vlamingen, of 1 op 3, op een correctie manier restplastics zoals botervlootjes, yoghurtpotje en folies”, zegt ECO-oh!. “Daardoor begint het scheidingsproces al bij de bron. Wanneer burgers alle plastics samen mogen steken in de blauwe zak, zoals Fost Plus voorstelt, vraagt dit een extra stap in dit proces en vergroot de kans dat recycleerbare plastics toch in de verbrandingsoven belanden.”

Voorstel herbekijken
Nog volgens het bedrijf is een belangrijke troef van de aparte inzameling de het recyclagepercentage veel hoger is dan dat van PMD. Wanneer alle plastics in 1 stroom terechtkomen en daar nog moeten worden gescheiden, acht het de kans groot dat er verhoudingsgewijs meer plastics dan vandaag zullen worden verbrand. “Dat is onaanvaardbaar en daarom dringen we er bij Fost Plus op aan om zijn voorstel te herbekijken.”

Niettemin bereidt ECO-oh! zich voor om gesorteerde stromen uit de PMD-inzameling te verwerken. Het voerde dit jaar al succesvolle testen uit met ingevoerde stromen uit onze buurlanden.

Naast Laakdal heeft ECO-oh! nog een vestiging in Houthalen-Helchteren. Bij het bedrijf werken 45 mensen en jaarlijks worden er 37.500 zakken met plastic afval verwerkt. Vorig jaar werd een recordaantal van bijna 15 miljoen kilo restplastics ingezameld.