Duimen voor tweede kans voor drukkerij Proost

drukkerij-proostDrukkerij Proost aan de Everdongenlaan in Turnhout kan mogelijk toch een doorstart nemen. Daar beslist de rechtbank van koophandel op dinsdag 24 juni over. De directie van de drukkerij lanceerde met nv Proost Industries een overnamebod.

De rechtbank van koophandel in Turnhout boog zich dinsdag over het voortbestaan van drukkerij Proost. Dat grafisch bedrijf is al sinds enkele maanden door financiële problemen beschermd tegen schuldeisers.

Gerechtsmandataris Jo Van Cauwenbergh bracht dinsdag toch een beetje heuglijk nieuws met de melding dat nv Proost Industries een overnamebod op de huidige nv Proost lanceert. “We zijn goed op weg om de zaak op te lossen. Er is een bod van 1,12 miljoen euro en de betaling van een substantieel bedrag voor het klantenbestand”, zei Jo Van Cauwenbergh. “Astronomische bedragen kunnen er niet worden gegeven omdat we in een zwakke sector met veel faillissementen zitten.”

De gerechtsmandataris en de advocaten van nv Proost Industries vroegen om de definitieve beslissing over drukkerij Proost een week uit te stellen om de puntjes nog op de i te kunnen zetten. Als het bedrijf toch mag blijven doorwerken, sneuvelen wellicht wel een veertigtal van de 120 jobs bij de drukkerij. Alhoewel Febelgra, de beroepsorganisatie van de grafische sector, blijft aandringen op een faillissement, wil Hans Sanders, huidig ceo bij Proost, toch een doorstart wil nemen. “We willen absoluut in Turnhout blijven, vooral voor het maken van kinderboeken en kookboeken. We willen ten laatste op 1 juli met alles rond zijn.”

Ook financieel directeur Bob Torremans gelooft in de toekomst van het bedrijf. „We moeten natuurlijk het oordeel van de rechtbank afwachten, maar we hebben een sterk businessplan. We moeten onze blik verleggen buiten de grenzen, want alleen met de vestiging in Turnhout redden we het niet. Proost is o.a. ook actief in Slovakije. Als dit bedrijf nog een kans krijgt, gaan we een mooie toekomst tegemoet.”