Dubbel aantal falingen afgelopen maand in Kempen tegenover mei 2015

faling-slot-2-150x150De voorbije maand mei was voor de Kempen een zwarte maand op het vlak van het aantal faillissementen. In het arrondissement Turnhout werden 57 ondernemingen failliet verklaard. In mei 2015 waren er dat 29. Gespreid over de eerste 5 maanden van dit jaar is er een daling van 10% tegenover dezelfde periode vorig jaar. Aan de positieve evolutie op het vlak van het aantal faillissementen is dus afgelopen maand abrupt een einde gekomen. De cijfers zijn afkomstig van Graydon Belgium.

Over heel België was er een stijging van 4,1% tegenover mei 2015. Opvallend is het groot aantal faillissementen in de horeca in de provincie Antwerpen. Eric Van den Broele, senior manager research and development bij Graydon: “Binnen de provincie Antwerpen zien we in mei 2016 49 faillissementen meer dan in mei 2015. Bijna de helft van die stijging situeert zich binnen de horeca, waar 26 bedrijven meer over de kop gingen.”

Horecajobs verloren
“De faillissementen binnen de horeca zorgden dit jaar nationaal al voor 1.812 jobs die op de tocht zijn komen te staan, goed voor 20,89% van alle jobs die in vraag worden gesteld als rechtstreeks gevolg van het faillissement van de werkgever. Binnen de horeca is wat dat betreft sinds begin dit jaar een duidelijk stijgende tendens: over de eerste vijf maanden van dit jaar gingen er 11,2% meer jobs verloren in vergelijking met vorig jaar.”

Ondanks de stijging in mei blijft de nationale trend voor de eerste vijf maanden van 2016 dalend. In totaal noteert Graydon van januari tot en met einde mei 4.261 faillissementen: een daling met 597 eenheden of -12,29%.