Group Joos uit Turnhout heeft een van de persen van de Nationale Bank van België gekocht. Het gaat om een smalbaanrotatiepers voor de productie van veiligheidsdrukwerk. “We kunnen er alle beveiligde documenten mee drukken, alleen geld is geen optie”, zegt plant manager Tom Vermeiren van Joos Print.

De Nationale Bank bouwt zijn drukactiviteiten af en doet daarom een aantal van zijn activa van de hand. De nieuwe pers van Joos Print kan een veelvoud aan veiligheidskenmerken aanbrengen op papier, zoals irisdruk en reliëfdruk. Tegelijk kunnen documenten worden genummerd of uitgerust met een QR- of barcode.

Buitenlandse markten
Met de aankoop kan het bedrijf nieuwe markten aanboren, ook buiten België en Nederland. “Voor ons veiligheidsdrukwerk hebben we de ISO 14298-standaard, het certificaat voor de productie van beveiligd drukwerk”, zegt sales manager Roel Malfait. “Samen met de drukkerij van Bpost, waar de postzegels worden gedrukt, zijn wij de enige in België met dit certificaat. Dankzij deze investering zijn wij in staat om ook succesvol te zijn op buitenlandse markten.”

Eén van de klanten die blij zal zijn met de aankoop, is de KU Leuven. “We drukken alle diploma’s van de universiteit”, aldus nog Roel Malfait. “Daarnaast kunnen we met de pers identiteitsdocumenten, rijbewijzen, cheques en certificaten drukken.”

“De aanschaf van deze pers was voor ons een mooie opportuniteit en we zijn blij dat we deze kans hebben gegrepen”, voegt Tom Vermeiren er nog aan toe.

Bij Group Joos werken 230 mensen. Het bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 40 miljoen euro.