Drukkerij ZwartOpWit, de commerciële benaming van drukkerij Bulckens uit Herenthout, mag zich sinds kort officieel een CO2-neutraal bedrijf noemen. Het ontving daarvoor een certificaat van keuringsorganisme Vinçotte. Het bedrijf zegt één van de eerste Belgische drukkerijen te zijn die over zo’n label beschikt.

Om het ‘groene’ certificaat te kunnen behalen, moest de onderneming voldoen aan een reeks voorwaarden. “Ons papier is allemaal FSC-gelabeld, we gebruiken milieuvriendelijke inkten en voeren een doorgedreven recyclagebeleid”, somt woordvoerster Sofie Spooren op. “Daarnaast gebruiken we 100% groene energie, die we evenwel niet zelf produceren maar wel aankopen. Verder sensibiliseren we onze klanten om hun drukwerk te bundelen in één transport. We leveren op vaste dagen waardoor we minder vrachtwagens de baan moeten opsturen.”

Efficiënte kachels
Om het laatste stukje CO2 te compenseren sloot het bedrijf recent een overeenkomst met de organisatie Saving Trees. Die stelt in Oeganda ecologische en efficiënte kachels ter beschikking aan mensen die nu nog koken op een open vuur met hout en houtskool. De Kempense drukkerij betaalt mee voor de aankoop van de kachels.

“Als familiebedrijf van de derde generatie zijn we wellicht meer dan andere bedrijven begaan met de toekomst van onze planeet”, legt Sofie Spooren uit. “Het belangt iedereen aan, ook onze werknemers en hun kinderen. Wij moeten nu onze verantwoordelijkheid nemen. Als bedrijf zijn we zeer trots op het behaalde certificaat.”

Drukkerij ZwartOpWit stelt vandaag 85 mensen te werk.