Drukkerij Bulckens/ZwartopWit wint Prijs Ondernemen 2013

Dit is de mascotte van het team van de drukkerij ... die ook mee aanwezig was op de uitreiking.

Dit is de mascotte van het team van de drukkerij … die ook mee aanwezig was op de uitreiking.

Drukkerij Bulckens/ZwartopWit, de LON-award winnaar van Voka Kempen West, heeft de zevenentwintigste Prijs Ondernemen in de wacht gesleept. Het bedrijf uit Herenthout haalde het van de andere LON-award winnaars Groep Spranco (Voka Kempen Noord), SAS Koffie (Voka Kempen Midden), Dillen Bouwteam (Voka Kempen Oost) en Laborex (Voka Kempen Zuid). Zaakvoerder Manu Lemeur ontving de award van de Prijs Ondernemen van Voka-Kamer van Koophandel Kempen vrijdagavond uit de handen van voorzitter Ronny Van Broekhoven. “We reiken deze prijs al bijna dertig jaar uit”, zegt Van Broekhoven. “We mogen intussen van een traditie spreken en heel wat mooie bedrijven gingen Drukkerij Bulckens al voor.”

“We communiceren al enkele jaren naar de buitenwereld als ‘een BEESTIGE drukkerij met BEESTIGE medewerkers’”, reageert Manu Lemeur. “We vinden onszelf geen prijsbeest, maar we zijn wel reuze blij met deze beestige prijs. Ik draag hem met veel plezier in de eerste plaats op aan het team, de mensen die zich dagdagelijks inzetten voor ons bedrijf.”

“Net als de vier overige laureaten is Drukkerij Bulckens een echt familiebedrijf”, verduidelijkt juryvoorzitter Betty Vervoort de keuze. “De huidige zaakvoerder is de kleinzoon van de stichter. Hij loodste zijn bedrijf de voorbije vijftien jaar door woelig water. Verstandige keuzes hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf gezonder is dan ooit.”

Eind vorige eeuw heeft de Herenthoutse drukkerij de traditionele manier van orderverwerking drastisch omgegooid. “We schreven onze eigen software om drukorders vele malen efficiënter te verwerken”, vertelt zaakvoerder Manu Lemeur. “Zowel kostprijs als levertermijn gingen drastisch naar beneden. We hebben het internet toen gebruikt om ons verhaal en vooral onze voordelen voor de klant bekend te maken. Kort erna lanceerden we de eerste echte online printshop in ons land. De groei is begin deze eeuw begonnen.”

De productie bij drukkerij Bulckens en ZwartOpWit.be verloopt volledig in eigen beheer, door eigen mensen en op de eigen drukpersen en printers. Het bedrijf telt intussen 60 medewerkers. Allemaal geschoolde grafici met een passie voor inkt en papier. “We blijven de voorkeur geven aan grafische vakmensen boven een typisch online verkoopteam”, aldus Lemeur. “Deze groep ‘beestige’ medewerkers vertegenwoordigt 75 jaar ervaring, dat kunnen er weinig vertellen.” Ook de jury roemde het personeelsbeleid van de winnaar. “Het personeelsbestand is heel evenwichtig”, zegt juryvoorzitter Betty Vervoort. “De helft mannen, de helft vrouwen, een aantal vijftig-plussers, maar ook heel wat schoolverlaters. Echt een mooi bedrijf en wat de jury betreft de meer dan terechte winnaar van deze editie van de Prijs Ondernemen.”