Drukke tijden voor drukkerij Joos-Rotamail

Group JoosAan de Everdongenlaan in Turnhout zijn het drukke tijden voor de firma Joos-Rotamail, in de volksmond drukkerij Joos. Onlangs kregen ze de bevestiging dat ze opnieuw de belastingformulieren mochten drukken en dat is een grote opdracht. Het is de voorbije veertig jaar altijd zo geweest, want drukkerij Joos heeft de opdracht voor het drukken van de belastingformulieren zo goed als iedere keer binnengehaald. Enkel in 2005 en 2006 moest de Turnhoutse firma het order laten aan een firma uit Erembodegem. “We beschouwen het een beetje als ons kind”, zegt gedelegeerd bestuurder Alex Joos.

Het gaat om een belangrijk en specifiek order dat niet iedere drukkerij zomaar aankan. “We hebben de mensen en machines in huis om de brieven snel te drukken en te verzenden.” Tot voor enkele jaren ging het om meer dan zes miljoen belastingbrieven. “Door het succes van Tax-On-Web slinkt dat aantal jaar na jaar. Nu moeten we nog 3,6 miljoen formulieren drukken”, zegt Joos. “De opdracht maakte vroeger zo’n acht procent van de activiteiten van Joos-Rotamail uit. Nu is dat nog ongeveer vijf procent van de omzet van onze Turnhoutse vestiging, toch nog altijd goed voor ruim 1 miljoen euro.”

De belastingformulieren moeten op zeer korte tijd gedrukt en verzonden worden, waardoor er ook enkele extra tijdelijke banen zijn. “Nieuwe vaste jobs zijn aan de opdracht niet verbonden. Ze is daarvoor te beperkt in de tijd”, zegt Alex Joos. “Het is niet zo dat Group Joos staat of valt met het drukken en verzenden van de brieven, maar we steken niet weg dat het order voor ons belangrijk blijft. We doen er dan ook alles aan om onze prijzen aan te scherpen, net als de termijnen waarin we de klus kunnen klaren.” Rond 6 mei moeten alle belastingformulieren bij de Turnhoutse drukkerij de deur uit zijn.

In totaal biedt Group Joos werk aan 220 mensen. 110 daarvan werken in de Turnhoutse vestiging aan de Everdongenlaan. Ook in Leuven heeft Joos nog een vestiging.