Drones maken beeldmateriaal voor marketing- en veiligheidsdoeleinden

Foto Mia Uydens

Foto Mia Uydens

Visualkopter uit Herenthout maakt foto’s en beeldmateriaal vanuit de lucht voor bedrijven. Niet vanuit een helikopter, maar via ‚drones’: telegeleide vliegende toestellen waarin een spiegelreflexcamera of een videocamera bevestigd is. Een innovatief product dat via creativiteit tot stand is gekomen.

„Creativiteit betekent voor mij het zoeken naar mogelijkheden om nieuwe markten te kunnen aanboren, om dingen te doen die je eerst niet deed. Door creatief te zijn, zoek je uitbreidingen voor bestaande producten of diensten waardoor je nieuwe klanten kan benaderen”, zegt zaakvoerder Sven Wellens.

„Ik kom eigenlijk uit de camerabewaking”, gaat Sven verder. „Jaren geleden zag ik in het buitenland een toepassing met telegeleide toestellen. In Nederland werkten we samen met een aantal technische mensen die regelmatig van gedachten wisselden op vlak van toepassingen met telegeleide vliegende toestellen. Later in het traject, toen de vliegende toestellen groter en sterker gebouwd konden worden, kwam de idee om er een camera aan te bevestigen. In 2008 waren wij een van de allereerste commerciële bedrijven in België die luchtfotografie met spiegelreflexcamera’s in drones aanboden.”

„We bouwden onze mini-helikopters eerst helemaal zelf. Ondertussen zijn er meerdere aanbieders in de markt en kan je de drones zelfs kant en klaar aankopen. We werken nu met vier toestellen, die elk uitgerust zijn met aparte, speciale apparatuur. Zo kunnen ze voor heel specifieke doeleinden ingezet worden. Zo hebben we een toestel uitgerust met een camera waarmee we inspecties doen, bijvoorbeeld in de haven van Antwerpen, rond emissieschoorstenen in de industrie of langs hoogspanningskabels. Onze toestellen kunnen laag vliegen of net hoog: onze normale werkhoogte varieert tussen de 3 en 175 meter. De camera’s sturen hun beeldmateriaal live naar een beeldscherm op de grond. Met onze camera’s in de lucht maken we foto’s of video’s voor allerlei commerciële doeleinden: luchtfoto’s van industrieterreinen, gebouwen of events worden gebruikt in brochures of op websites, en onze luchtfilmpjes vormen vaak de basis voor bedrijfsfilmpjes.”

De drones van Visualkopter zijn heel snel operationeel. Binnen enkele minuten vliegen de toestellen rond, van op de grond aangestuurd door de piloot en fotograaf. „In samenspraak met onze opdrachtgever bepalen we waarvan beelden gemaakt moeten worden, en welke invalshoek dit het best in beeld brengt. De piloot stuurt het toestel, de fotograaf zorgt voor de kadrering en haarscherpe foto’s.

Visualkopter werd opgericht in 2008 en werkt met een flexibel team van fotografen en beeldmonteurs. „Onze vier toestellen hangen haast dagelijks in de lucht, behalve bij slechte weersomstandigheden. We groeien elk jaar zo’n 20 procent. Doordat onze omzet stijgt, investeren we elk jaar in een nieuw toestel.” VisualKopter werkt voor heel wat opdrachtgevers in zowel België als Nederland en Duitsland, gaande van immobiliënmaatschappijen, media en bedrijven over evenementenorganisatoren tot bouwbedrijven.