brexitDriekwart van de bedrijven die werden ondervraagd door Voka-Kempen verwacht op korte termijn geen onoverkomelijke problemen als gevolg van de Brexit. Voka-Kempen hield naar aanleiding van de Brexit de voorbije dagen een rondvraag bij Kempense bedrijven die handel drijven met de Britten. “Onze bedrijven hebben het vooral moeilijk met de onzekerheid”, zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – KvK Kempen. “Ze begrijpen dat er nu door de verschillende kampen even met de spierballen moet worden gerold. Maar daarna verwachten ze snel een volwassen dialoog zodat er exportvriendelijke oplossingen kunnen worden gezocht.”

“Heel wat Kempense bedrijven exporteren vandaag naar het Verenigd Koninkrijk”, legt Craps uit. “In het bijzonder de voedingssector en bedrijven die grondstoffen en producten afleveren voor de bouwsector zorgen voor een economische verwevenheid van de Kempen met het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen dagen hebben we bij deze ondernemingen gepolst naar hun gevoel bij de Brexit. Uit deze contacten blijkt gelukkig dat onze bedrijfsleiders niet hoeven te panikeren. Hun Britse klanten geven aan dat zij de Brexit meer dan betreuren. Op korte termijn ziet 72% van de ondervraagde bedrijven dan ook geen onoverkomelijke problemen. De waardevermindering van het pond is wel een direct probleem voor bedrijven met dochters of filialen in het VK, omdat deze vandaag al duurder moeten inkopen.”

Langere termijn
Alle ondervraagde bedrijven waarschuwen wel voor gevolgen op langere termijn. “Als we onze enquête in een woord moeten samenvatten, dan is dat onzekerheid. Bijna 90% vindt het een probleem dat niemand weet hoe de gesprekken over een uittreding gaan verlopen. Wie gaat zich aan welke regels moeten houden, meer bepaald in verband met kwaliteitsnormen, veiligheid en arbeidsrecht. Ook de waardevermindering van het pond naar aanleiding van de Brexit – die ervoor zorgt dat onze exportproducten duurder worden voor de Britten – is op lange termijn voor iedereen een probleem. De algemene teneur is dat de eengemaakte Europese markt handeldrijven een stuk eenvoudiger heeft gemaakt en dat die eenvoud niet verloren mag gaan.”