Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research gaat naar David Julius

Johnson & Johnson heeft David Julius, Ph.D., hoofd van de vakgroep Fysiologie van de University of California in San Francisco (UCSF), uitgeroepen tot winnaar van de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research 2013. Dr. Julius, een biochemicus en moleculair bioloog, werd uitgekozen omwille van zijn ontdekking van het moleculaire mechanisme dat thermosensatie (de zintuiglijke gewaarwording van temperatuur) regelt en zijn verduidelijking van de rol die dit mechanisme in de gewaarwording van acute en inflammatoire pijn speelt. “Zijn ontdekking, die een mechanistisch beeld geeft van de manier waarop prikkels in het lichaam worden waargenomen, heeft het onderzoek naar pijn aanzienlijk bevorderd en kan tot nieuwe pijntherapieën leiden.”

De Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research werd door Johnson & Johnson in het leven geroepen als eerbetoon aan dr. Paul Janssen (1926-2003). Het werk van de oprichter van Janssen Pharmaceutica in Beerse, dat in 1961 door Johnson & Johnson werd overgenomen, leidde tot de ontwikkeling van meer dan tachtig transformationele geneesmiddelen op verschillende terreinen, zoals pijnbestrijding, psychiatrie, infectieziekten en gastro-enterologie.

“Het vooruitstrevende onderzoek van dr. Julius heeft de onderzoeksbenadering van thermosensatie ingrijpend veranderd, met belangrijke implicaties voor toekomstige ontwikkelingen in verband met de behandeling van chronische pijn en inflammatoire syndromen”, zei dr. Paul Stoffels, Chief Scientific Officer van Johnson & Johnson. “Zijn werk geeft ons meer inzicht in de moleculaire logica die ionkanalen, zintuiglijke biologie en gedrag met elkaar verbindt, waardoor effectievere behandelingen ontwikkeld kunnen worden voor mensen die aan neurogene ontstekingsziekten lijden.”

“De eerdere winnaars van de Dr. Paul Janssen Award vormen een opmerkelijke groep wetenschappers en ik ben er trots op dat ik een van hen word door deze prijs te aanvaarden”, zei David Julius, Ph.D., hoogleraar en hoofd van de vakgroep Fysiologie van de University of California in San Francisco. “Mijn onderzoek is voortgekomen uit een fascinatie en een verlangen om te begrijpen hoe het lichaam reageert op prikkels van gewone voedingsmiddelen, zoals Spaanse pepers, waarbij mijn aandacht vooral uitgaat naar de moleculaire basis van pijngewaarwording. Ik ben er trots op dat mijn werk tot effectievere behandelingen kan leiden voor mensen met ziekten als artritis, astma en chronische pijn.”

De winnaars van de Dr. Paul Janssen Award for Biomedical Research worden gekozen door een onafhankelijke selectiecommissie waarin de beroemdste wetenschappers ter wereld zitting hebben. De prijs omvat een geldbedrag van 100 000 dollar. Eerdere winnaars waren onder meer Craig Mello, Marc Feldmann, Sir Ravinder Maini, Axel Ullrich, Erik De Clercq, Anthony S. Fauci, Napoleone Ferrara, Victor Ambros en Gary Ruvkun.