Nadat Dovre uit Weelde zich al meer dan 40 jaar toelegt op de productie van kachels, start het bedrijf onder de naam Ferleon met een eigen merk van kookpotten en pannen. Het kiest daarmee voor diversificatie en wil zich onderscheiden door de producten personaliseerbaar te maken. De bijhorende webshop wordt begin september gelanceerd in de Benelux.

“Drie jaar geleden investeerden we 3 miljoen euro in een nieuwe gietlijn met het oog op productdiversificatie”, vertelt CEO Tom Gehem. “Toen we de vraag naar geëmailleerd gietijzer in de keuken en andere outdoor toepassingen zagen toenemen, zijn we over Ferleon beginnen nadenken. Het fabriceren van kookpotten en pannen was voor ons ook een logische uitbreiding. Wij gieten en emailleren onze Dovre-kachels al jaar en dag.”

Eigen productie
De consument kan zelf zijn kookpot en pan samenstellen op kleur en diameter en afwerken met een gepersonaliseerde knop in kleur, hout of inox. De Ferleon-potten worden bij Dovre zelf geproduceerd. “Net zoals bij de kachels vertrekt Ferleon van gerecycleerd ijzer. Dit wordt vervolgens gesmolten in de 4 gasgestookte draaitrommelovens met een capaciteit van 20 ton per uur”, vertelt operation manager en COO Herman Van Loon. “De volautomatische gietlijnen maken in een eerste stap unieke zandvormen die door de gietmachines worden gevuld met vloeibaar metaal aan +/- 1.400 °C. Deze vormen koelen af, het vormzand wordt gerecupereerd en de ruwe gietstukken worden gestraald en geslepen. In de emailleerafdeling krijgen de potten hun uiteindelijke kleur.”

In tegenstelling tot de kachels van Dovre zijn de Ferleon-kookpotten niet in de retail verkrijgbaar. “Onze beslissing om de potten te personaliseren, maakte de keuze voor een webshop voor de hand liggend”, vertelt Frédéric Peeters, business development manager. “De klant kan online zijn kookpot configureren en bestellen. De bestelling wordt vervolgens binnen 2 tot 4 werkdagen thuis geleverd.”