dovreKachelfabrikant Dovre in Weelde heeft het afgelopen jaar 3 miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe vormmachine en zo het hart van de ijzergieterij versterkt. Tegelijk installeerde het bedrijf een nieuwe freesmachine.

“We zijn een wereldspeler in een nichemarkt en toonaangevend als producent van gietijzeren kachels en haarden. Wij investeren continu om een technische en commerciële voorsprong te krijgen en te behouden”, zegt COO Herman Van Loon. “Om concurrentieel te blijven, willen we gebruik maken van de nieuwste technieken. We kozen voor een nieuwe vormmachine. Die werkt sneller en nauwkeuriger, wat de kwaliteit en de esthetische waarde verbetert. Ook de prijs van sommige kachels naar onze klanten is beter, want er is minder nabewerking nodig. De digitale componenten laten de machine minder energie gebruiken, wat beter is voor het milieu en voor de prijs.”

Verdubbeling freescapaciteit
Onlangs kocht de kachelfabrikant ook een tweede, verticale freesmachine en die zorgt nu al voor een verdubbeling van de freescapaciteit. Zo worden de toolings voor de productie van zandvormen nu gefreesd tegen 18.000 toeren per minuut, wat flexibeler, sneller en kostefficiënter is.

Volgens Van Loon zijn nieuwe technologieën Dovre op het lijf geschreven. “Al jarenlang tekent Dovre alle nieuwe modellen digitaal in 3D. Deze state-of-the-art-machine sluit daar mooi bij aan”, besluit hij.

Dovre heeft productievestigingen in Weelde en Polen, waar samen zo’n 300 mensen werken.