Ga naar binnen en blijf binnen. Sluit ramen, deuren en zet de ventilatie uit. Volg de instructies van de overheid via radio, tv en internet. Dat zijn de 3 gouden regels bij een nucleair incident. Veel te weinig mensen uit de regio Mol en Dessel kennen die en daarom komt er een uitgebreide informatiecampagne.

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt een grote onwetendheid bij de inwoners van Mol en Dessel over de 3 reflexmaatregelen. Mark Loos, lid van de werkgroep noodplanning: ”1/3de van de 437 bevraagde inwoners bleek geen enkele van de reflexmaatregelen te kennen. Het zijn nochtans vrij eenvoudige regels die je best spontaan opvolgt wanneer je gealarmeerd wordt over een nucleair incident.”

Het onderzoek werd gevoerd in opdracht van de nationale instelling Niras, de 2 gemeentebesturen en de partnerships Stora (Dessel) en Mona (Mol). Tegelijk met een federale campagne rond nucleaire veiligheid lanceren deze partners een eigen, lokale campagne. In een campagnefilmpje, dat zich afspeelt in Mol en Dessel, worden de 3 reflexmaatregelen geïllustreerd.

Speciale aandacht naar kinderen
In de campagne krijg kinderen extra aandacht. “Voor de 3de graad lager onder ontwikkelen we een digitale scheurkalender. Via filmpjes, raadsels en creatieve opdrachten krijgen de leerlingen de reflexmaatregelen onder de knie”, aldus nog Mark Loos.

De lokale informatiecampagne en het onderzoek van de UAntwerpen volgt uit 1 van de voorwaarden die werden gesteld ter aanvaarding van de toekomstige oppervlakteberging voor laag- en middelactief kortlevend afval in Dessel. Mona en Stora vroegen Niras initiatieven te nemen voor het optimaliseren van de lokale nucleaire noodplanning. Het goed informeren van inwoners uit de streek is daarvan een onderdeel.