DistriKempen zal hoeve- en streekproducten verdelen

DistriKempenDeze week werd DistriKempen voorgesteld. Vijf producenten van hoeve- & streekproducten uit de Antwerpse Kempen bieden – in samenwerking met een Turnhoutse distributeur – hun waren gezamenlijk aan bij professionele afnemers: horecazaken, logies en campings en detailhandelaars.

Hiermee komt er een antwoord op de veel gestelde vraag naar een economische rendabel en duurzaam distributiesysteem voor hoeve- en streekproducten. Voortaan kunnen horeca-uitbaters, toeristische ondernemers en detailhandelaars met één telefoontje of e-mail een uitgebreid gamma aan huisbereide en kwaliteitsvolle producten van eigen bodem bestellen en aan hun bedrijf laten leveren. Vijf topproducten uit de Antwerpse Kempen slaan hiervoor de handen in elkaar. Samen bieden ze een ruim palet aan verse zuivelproducten, vleeswaren, groenten en fruit aan.

De volgende maanden zal dit netwerk van producenten, en dus ook het aanbod, nog worden uitgebreid.

Voor de distributie doet DistriKempen een beroep op Distrego, de distributiefirma van Dorien en Geert Goris uit Oud-Turnhout, die speciaal voor dit doel werd opgericht. Zij zijn de belangrijkste schakel tussen de producent en de afnemer. Ze werken met een aangepaste koelwagen en beheren hun administratie met een op maat ontworpen computerprogramma. De distributie gebeurt via een slim systeem dat “pick, drive and deliver” heet. De bestelde goederen worden dezelfde dag bij de producent opgehaald en bij de bestemmeling bezorgd. Hierdoor zijn er geen kosten voor opslag en overslag. Bovendien is de versheid gegarandeerd.

DistriKempen is gegroeid uit het Europese project Fish & Chips. Initiatiefnemer is vzw RURANT, het platform voor hoeve- en streekproducten in de provincie Antwerpen. RURANT ging in het buitenland op zoek naar een degelijk distributiesysteem en vertaalde dat naar onze eigen markt, bracht de startende ondernemers bij elkaar en ging samen met hen op zoek naar een geschikte distributeur. Ook de komende maanden kan DistriKempen rekenen op de expertise van RURANT.