Dirk Van Gompel runt al 12 jaar ambachtelijk timmerbedrijf

dirk van gompelDirk Van Gompel van het Ambachtelijk timmerbedrijf uit Hoogestraten (Meer) heeft het authenticiteitslabel ‘Handmade in Belgium’ (HIB) ontvangen. “Dat is een leuke verrassing en erkenning voor het feit dat ik al 12 jaar kies voor de ambachtelijke aanpak”, zegt Dirk Van Gompel in eerste reactie. Hij was ook verrast door zijn nominatie, want zijn vrouw heeft de aanvraag ingediend. Met het label erkent UNIZO de makers van authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten. “Het is zo gegroeid. Wij maken nog steeds veel maatwerk op vraag van de klant. Iedere dag maken we iets anders en dat doe je niet volledig met een machinepark.”

Dirk Van Gompel stampte 12 jaar geleden op 35-jarige leeftijd als zelfstandige het Ambachtelijk timmerbedrijf uit de grond. “De jaren daarvoor werkte ik voor een baas, maar de drang werd de groot”, verklaart hij de stap naar het zelfstandig zijn. “Ik was niet meer happy in een bedrijf dat steeds groter werd en industrialiseerde. Ik wou de ambachtelijke manier verderzetten en dus met de handen werken.” Ondertussen heeft hij vier mensen in dienst. Het orderboek is goed gevuld. “Vorig jaar was een echte overrompeling. Dit jaar is het gezellig druk.”

Enkel wie aan strikte voorwaarden voldoet, komt voor het label in aanmerking. Zo krijgen consumenten de garantie dat ondernemers met het HIB-label authentieke, ambachtelijke en kwalitatieve producten aanbieden. “Ze moeten voldoen aan vijf voorwaarden”, zegt Tom Deckmyn van UNIZO Kempen. “Ze moeten minimaal 50 procent handenarbeid uitvoeren. Ze mogen maar maximaal 20 werknemers in dienst hebben. Daarnaast moet het hun hoofdberoep zijn, moeten ze producten voorzien van een ‘handtekening’ en moet het een nutsfunctie hebben.” Morgen stellen we Het Chocoladehuis, eveneens uit Hoogstraten, voor. Ook zij ontvingen het HIB-label van UNIZO.