Directeur Special Fruit zwaait af

special fruitStichter en directeur François Maes van Special Fruit in Meer (Hoogstraten) heeft zijn laatste dag in het bedrijf gewerkt. De onderneming legt zich toe op de invoer van exotische en bijzondere fruit- en groentesoorten.

De zaak startte vanuit een supermarkt in Gooreind (Wuustwezel) die François overnam van zijn ouders in 1974. Later begon hij met de invoer van aardbeien uit Californië. Vijftien jaar geleden stapte zijn jongere broer Patrick mee in de zaak en legden ze de basis tot Special Fruit, dat werd opgericht in 1990. Twee jaar later vestigden ze zich op de Transportzone in Meer. Sinds twee jaar is Patrick algemeen directeur en ook de kinderen Ben, Tom en Koen zitten mee in de zaak. “Voor mij is het genoeg geweest na een carrière van veertig jaar”, vertelt François Maes (61). Hij blijft wel in de raad van bestuur zetelen.

Internationale expansie
Special Fruit levert bessen, exoten, zachte en harde vruchten en bijzondere groenten aan klanten over heel Europa. Het bedrijf heeft 157 vaste medewerkers in dienst, maar dat aantal kan in drukke perioden zoals de eindejaarsfeesten oplopen tot het dubbele met tijdelijke werkkrachten. In 2004 opende Special Fruit een verkoopkantoor in Spanje, wat ondertussen uitgroeide tot een volwaardige dochteronderneming met acht vaste medewerkers. Het bedrijf kreeg eerder dit jaar de eerste ‘Ondernemer voor Ondernemer Trofee’ voor zijn maatschappelijke rol in het zuiden. Het heeft bijzondere projecten lopen in onder meer Kenia, Tanzania, Ethiopië en Guatemala waar het opleidingen geeft aan lokale telers.

In 2015 viert Special Fruit zijn 25ste verjaardag. Het bedrijf breidt dan uit met 8000 vierkante meter opslagruimte.