Directeur Lierse Academie gaat Antwerps Conservatorium leiden

De 61-jarige Freddy Mariën neemt op 30 september na 21 jaar ontslag als directeur van de Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans in Lier. De dag daarna gaat hij aan de slag als departementshoofd van het Koninklijk Conservatorium in Antwerpen. Freddy Mariën volgt in Antwerpen Pascale De Groote op, die algemeen directeur van de Artesis Plantijn Hogeschool wordt. “Ik ben verscheidene maanden geleden gevraagd om mij kandidaat te stellen om haar op te volgen, maar ik heb daar lang over getwijfeld”, vertelt Freddy Mariën.

“Uiteindelijk heb ik toegezegd, omdat ik het gevoel heb dat in Lier alles in de steigers staat wat ik hier wilde realiseren. Bovendien gaat het om een mandaat van vier jaar: het was dus nu of nooit. Let op, ik zie dit niet als een fin-de-carrièrejob, maar wel als een bekroning van mijn carrière.”

Mariën mag trots op verscheidene realisaties terugblikken aan de Lierse Academie. “Het belangrijkste is dat we van deze academie een school gemaakt hebben waar je alle soorten leerlingen op alle niveaus terugvindt. Zo hebben we bijvoorbeeld zowel een preopleiding als een doorstromingsafdeling die de leerlingen op het hoger kunstonderwijs voorbereidt. Dat is vrij uniek, want deze afdeling wordt niet gesubsidieerd.”