Directeur AZ Turnhout stapt op

hans ramaekersNog geen twee jaar nadat hij Felix Vanbel opvolgde als directeur van het AZ Turnhout, dient Hans Ramaekers alweer zijn ontslag in. Niet uit onvrede. Niet uit ruzie, maar wel omdat zijn drie kinderen belangrijker zijn én omdat hij OCMW-secretaris in Opglabbeek wordt. “Langs de ene kant was het best een moeilijke beslissing. Kiezen is verliezen zeggen ze wel eens”, aldus Ramaekers. “Ik had graag gebleven. Een werk is immers nooit helemaal af. Maar af en toe moet je eerlijk zijn tegenover jezelf. Een drukke job, de lange afstand en het gezinsleven maakten het niet langer ideaal. Toen ik iets minder dan twee jaar geleden werd aangesteld, dacht ik dat het allemaal nog wel zou meevallen. Misschien heb ik het toch wat onderschat.”

Hans Ramaekers betrok in september 2011 zijn bureau in het nieuwe fusieziekenhuis AZ Turnhout. Hij volgde Felix Vanbel op die op 63-jarige leeftijd na bijna 40 jaar zijn ziekenhuiscarrière afsloot. Ramaekers startte vol ambities.Hij wilde het fusieziekenhuis verder uitbouwen, de diensten centraliseren en het ziekenhuis nog professioneler maken. Twee jaar later is het verhaal over. Enkele dagen geleden stuurde Ramaekers een brief rond in heel het ziekenhuis. Om zijn afscheid aan te kondigen, maar ook om iedereen te bedanken.

Ramaekers was voor hij in Turnhout aan de slag ging al actief als directeur van het ziekenhuis Maas en Kempen in Limburg, een ziekenhuis dat maar een derde zo groot is als het AZ. Het was niet de eerste keer dat hij ver van huis werkte. “Ik heb ooit in Brussel gewerkt, maar toen hadden we nog geen kinderen”, vertelt Ramaekers. “Nu besef ik: het leven is al kort genoeg. De kinderen zijn 6, 8 en 10 jaar oud. Die verdienen ook aandacht.” Maar het is niet alleen de gezinssituatie en de drukke job die hem tot de beslissing heeft doen overgaan. “Er was ook de opportuniteit om als secretaris van het OCMW in ‘mijn’ Opglabbeek aan de slag te gaan. Het is helemaal anders als een ziekenhuis met 2.000 personeelsleden leiden, maar het blijft ruim gezien toch een job in de welzijnssector.” De Raad van Bestuur moet nu de procedure opstarten om een opvolger aan te duiden. Ramaekers zal waarschijnlijk nog enkele maanden actief zijn in Turnhout.