6 Kempense projecten die de regionale economie een boost moeten geven, ontvangen samen ruim 5 miljoen subsidie uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (Efro). Ze zijn innovatief, stimuleren het ondernemerschap of dragen bij aan een duurzame Kempen.

Janssen Pharmaceutica investeert ruim 8 miljoen euro in J-lynx, een internationaal innovatielab waarmee het onderzoekers uit de hele wereld naar Beerse lokt om nieuw producten te ontwikkelen en nieuwe bedrijfjes op te starten. Europa betaalt daarvan 1,2 miljoen en de Vlaamse overheid doet daar nog eens 900.000 euro bovenop. Nog in de gezondheidszorg is er het postrevalidatiecentrum dat AZ Herentals samen met de vzw To Walk Again wil uitbouwen en 3 miljoen zal kosten, waarvan bijna 2 miljoen Europese subsidies.

Kamp C in Westerlo zet volop in op 3D-printing in de bouw. Samen met de Kempense bouwsector wordt op zoek gegaan naar best-practices en professionele printinfrastructuur gebouwd. Aan het project hangt een prijskaartje van 1,7 miljoen, waarvan 660.000 euro EU-financiering.

Insecten
Vorige week maakten we via Made in Kempen al bekend dat in de regio de Kempen Insect Cluster is opgericht. Die legt zich toe op het gebruik van insecten als duurzame bron voor voeding, veevoeder en chemicaliën. Op de campus van KU Leuven in Geel wordt een Insect Pilot Plant gebouwd, een investering van 680.000 euro. Europa betaalt daarvan ruim een kwart miljoen euro. In dezelfde hoek zit de investering van ruim 1 miljoen van het bedrijf Millibeter in een pilootfabriek voor de kweek op grote schaal van larven van de zwarte wapenvlieg. De Europese toelage bedraagt hier 420.000 euro.

IOK Afvalbeheer ten slotte bouwt voor 3,8 miljoen een nieuwe voorvergistingsinstallatie in de bestaande composteringsinstallatie van GFT-afval in Beerse waarmee extra energie wordt opgewekt. Goed voor een Efro-subsidie van 1,5 miljoen euro.