Plastiekproducent deSter uit Hoogstraten heeft een eerste internationaal transport ontvangen dat was vergezeld van een digitale vrachtbrief. Het werd uitgevoerd door van BAS Logistics uit Etten-Leur (NL). Deze week is een proefproject van 3 jaar gestart met digitale vrachtbrieven in de Benelux.

Het waren de ministers van de 3 landen die het startschot gaven voor de proef: de Belgische federale minister van Mobiliteit François Bellot, minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (NL) en de Luxemburgse staatssecretaris Camille Gira van Duurzame Ontwikkeling en Infrastructuur.

Jaarlijks worden naar schatting binnen de Benelux 65 miljoen vrachtbrieven opgemaakt voor wegvervoer. Met de overstap naar de digitale vrachtbrief besparen transportondernemers en hun opdrachtgevers veel geld: € 4,50 per vrachtbrief. Alleen al in de Benelux kan dat oplopen tot zo’n 300 miljoen euro per jaar.

Minister François Bellot: “De elektronische vrachtbrief is een belangrijk instrument om de administratieve lasten voor onze transporteurs te verminderen. Op Belgisch niveau zijn we al langer overtuigd van het nut. Dankzij de uitrol binnen de Benelux gaan we dit instrument nu ook inzetten voor internationaal transport.”

Bij succes kan de digitale vrachtbrief over heel Europa worden uitgerold.