Communicatiecentrum-febr-2015_hi-res-1Zoals de kaarten nu liggen kan de installatie voor de berging van laag-radioactief afval in Dessel in 2022 in gebruik worden genomen. Opdrachtgever Niras hoopt in 2018 van het FANC de definitieve vergunning voor de berging te krijgen. In Stora Magazine, de nieuwsbrief van het lokaal overlegplatform in Dessel, kondigt Rudy Bosselaers, projectleider bij Niras, aan dat op de site een eigen betonfabriek zal komen.

“Naast de bergingsinstallatie komen er nog andere gebouwen op de site”, laat Bosselaers optekenen. “We bouwen bijvoorbeeld ook een betonfabriek waar de betonnen kisten zullen worden gemaakt om de vaten met radioactief afval in te plaatsen. De grondstoffen die nodig zijn om dit alles te bouwen, zullen trouwens zoveel mogelijk worden aangevoerd over het kanaal, via de nieuwe kade die we daarvoor hebben aangelegd.”

Tabloo
Op vraag van Dessel komt er ook een communicatiecentrum, dat tegelijk een ontmoetingscentrum voor de lokale bevolking moet worden (foto). Dat komt op de hoek van de Kastelsedijk en de Gravenstraat. Hiervoor is de bouwaanvraag ingediend en de bedoeling is om de werkzaamheden volgend jaar te starten. Dat centrum heeft intussen een naam: Tabloo. De Desselaars zullen er vanaf 2020 terechtkunnen.

Dinsdag 17 mei om 19.30 uur zijn alle geïnteresseerden welkom in het parochiecentrum in Witgoor-Dessel voor een update over het begingsproject.