Den Berk Délice voegt met Finland nieuw exportland toe

den-berk-delice-partnersTomatenkwekerij Den Berk Délice uit Merksplas heeft er een exportland bij. Sinds vorige week levert het bedrijf ook in Finland, meer bepaald aan winkelketen Kesko. Wat Scandinavië betreft, waren retailers in Zweden en Noorwegen al langer klant. Den Berk Délice legt zich toe op de productie van speciale tomaatsoorten en beschikt in Merksplas met 25 hectare over de grootste aaneengesloten glasserre van het land. Midden december is het bedrijf gastheer voor Réveillon 2016 van Voka-Kempen.

Den Berk Délice ontstond in oktober 2014 bij het samengaan van 4 collega-tomatenkwekers: Den Berk en het bedrijf van Koen Lauwerysen in Merksplas, het bedrijf van Luc Beirinckx in Noorderwijk en Benteltom in Oud-Turnhout. “We kenden mekaar goed en werkten al veel samen, onder meer voor samenaankopen”, vertelt medezaakvoerder Paul Van de Mierop. “We hadden het idee om een gezamenlijk merk te starten: Den Berk Délice. Daarmee brengen we speciale tomaten op de markt, kleine gekleurde met een zeer goede smaak. Op die manier wilden we onze bedrijven een toekomst geven, door zelf de marketing te gaan doen en concepten te ontwikkelen voor de retail. De meeste tomatenproducenten telen tomaten en brengen die naar de veiling. Wij zijn anders gaan werken en gaan luisteren wat de retail wil. Voor alle duidelijkheid: wij zijn en blijven lid van Coöperatie Hoogstraten omdat we achter de coöperatieve gedachte staan.”

Retailleverancier
Den Berk Délice levert aan alle supermarkten in België en heeft ook Duitsland als belangrijke afzetmarkt, naast de genoemde Scandinavische landen. “We zijn ook bezig in Engeland om daar uit te breiden en de komende jaren willen we ons ook richten op Frankrijk”, aldus nog Paul Van de Mierop.

Het bedrijf beschikt in totaal over 42,5 ha glasteelt, verspreid over 4 locaties. 19 ha daarvan is ‘belichte teelt’ waardoor er het jaar rond tomaten kunnen worden geleverd. Er werken in totaal 400 mensen.

Bezoekers aan Réveillon 2016 kunnen op 15 december van nabij kennismaken met Den Berk Délice in Merksplas. “We hebben de vraag gekregen van Voka-Kempen en hebben ja geantwoord”, vult Koen Lauwerysen aan. “Voor ons is dit een mooie gelegenheid om ons netwerk uit te breiden.” De inschrijvingen voor dit topevent van Voka-Kempen zijn geopend.