Tomatenproducent Den Berk Délice uit Merksplas is uitgeroepen tot Trends Gazelle 2017 van de provincie Antwerpen bij de middelgrote bedrijven. De jaarlijkse onderscheiding van het weekblad Trends, de provincie Antwerpen en Voka-Kamers van Koophandel bekroont snel groeiende bedrijven die bovendien operationeel voldoende onafhankelijk zijn. Den Berk Délice dingt nu mee naar de nationale titel.

Den Berk werd eind 2006 opgericht door Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen, 2 tuinderszonen die al ruim 15 jaar ervaring hadden opgebouwd in hun eigen tomatenkwekerij. Ze koesterden allebei ambitieuze uitbreidingsplannen en beslisten samen een nieuw bedrijf op te richten dat ze sindsdien naast hun eigen kwekerij runnen. Beirinckx en Lauwerysen hebben elk een participatie van 50 procent. Het duo kocht in Merksplas een terrein van 26 hectare, waarop een indrukwekkend serrecomplex verrees. Samen met hun eigen kwekerijen en Benteltom, het bedrijf van Hans Van Gool, verenigden ze zich in 2015 tot Den Berk Délice dat een teeltoppervlakte van 42 hectare bezit. Tegen eind 2018 willen ze de kaap van 50 hectare ronden. Het bedrijf legt zich toe op de productie van kwaliteitsvolle smaaktomaten zoals cherry-trostomaten en kleine snoeptomaatjes.

Vernieuwend
Voka-Kempen organiseerde in december vorig jaar het eindejaarsevent Réveillon bij Den Berk Délice. “Toen al konden we vaststellen dat het bedrijf in een traditionele sector zeer vernieuwend werkt”, zegt gedelegeerd bestuur Renilde Craps van Voka-Kempen. “Het bedrijf zet in op concepten voor de ultieme beleving van hun product, op smaak en kwaliteit, op partnerships en internationalisering. Ze zijn op die manier een inspirerend voorbeeld voor veel van hun collega-ondernemers en een zeer terechte Trends Gazellen Ambassadeur.”

In de praktijk eindigde Den Berk Délice pas op de derde plaats, achter Cmosis uit Berchem en Tormans uit Geel. Omdat de 2 eerste de titel in het verleden als eens kregen, werd het bedrijf uit de Noorderkempen dit jaar uitgeroepen als laureaat.

Bij de grote bedrijven won voor de provincie Antwerpen Pauwels Sauzen uit Oelegem, bij de kleine bedrijven Komono uit Zwijndrecht. De nationale verkiezing vindt op 22 maart in Brussel plaats.