De Wolkenhoeve uit Geel is laureaat geworden in de Pig Grand Prix. Dat is een Europese wedstrijd waarin de sector op zoek gaat naar ‘best practices’. Het Geelse gesloten varkensbedrijf kreeg de erkenning in de categorie Dierenwelzijn.

De Wolkenhoeve is een bijzonder landbouwbedrijf. De biggen worden er geboren en groeien er op tot en met ze slachtrijp zijn. Landbouwer Chris Peeters en zijn gezin produceren zelf hun voeders en brengen het vlees rechtstreeks naar de consument via de hoevewinkel en 2 marktwagens.

“We werden attent gemaakt op de EU Pig Grand Prix”, vertelt Chris Peeters. “Een Europese wedstrijd die werd georganiseerd door steakholders in onze sector. We hebben ons ingeschreven, meer bepaald in de categorie Dierenwelzijn. De wedstrijd had tot doel om goede stalpraktijken te delen met je Europese collega’s.”

De Wolkenhoeve was laureaat voor België en werd opgenomen in de top-5 van beste voorbeeldbedrijven in Europa. “Een mooie erkenning voor ons dat we goed bezig zijn”, reageert Chris Peeters op het nieuws. “En het geeft veel voldoening dat we de award hebben gekregen.”

Dierenwelzijn centraal
Op het vlak van dierenwelzijn was De Wolkenhoeve in 2010 het eerste varkensbedrijf in België dat in de plaats van de mannelijke varkens te castreren om de berengeur te vermijden bij het slachten, een vaccin gebruikte. Ook worden er al jaren geen tanden of staarten meer gecoupeerd.

“De varkens worden met de beste zorgen omringd”, vat de landbouwer samen. “Het respect voor dierenwelzijn staat centraal. De hokken zijn ruim en licht en bieden de varkens de vrijheid om rond te snuffelen en te wroeten. Ze groeien langzaam en op een natuurlijke wijze onder het motto: een betere levenskwaliteit verhoogt de kwaliteit van het vlees’.”

In totaal lopen in de stallen 1.000 varkens rond, van big tot zeug.