De Raat Security Products uit Herentals komt met een innovatie op de Belgische markt: de kluiskamer. Het gaat om een ruimte die wordt opgebouwd met panelen en die dezelfde veiligheid biedt als een kluis. “Voor winkels in huurpanden en particulieren met dure bezittingen”, somt sales manager Bart Berkvens potentiële geïnteresseerden op. Ze is ook te gebruiken als ‘panic room’ bij bijvoorbeeld een homejacking.

“Je moet zo’n ruimte vergelijken met een kluis bij de bank”, vertelt Bart Berkvens. “Bij de bank is zo’n ruimte ontzettend zwaar en ze wordt ter plaatse in mekaar gelast. Onze nieuwe kluisruimte bestaat uit mobiele panelen die op locatie in mekaar worden geschroefd en verankerd in de bodem. Met het modulaire concept kan eigenlijk elke ruimte worden omgebouwd tot kluisruimte. De panelen worden geproduceerd in ons zusterbedrijf in Polen.”

Eerste geleverd
De Raat is eind vorig jaar gestart met de demonteerbare kluisruimte aan te bieden via het netwerk van dealers in de Benelux en de eerste zijn intussen uitgeleverd. “We bieden ze aan via onze klanten en dat zijn slotenmakers, alarminstallateurs, kantoor- en interieurinrichters”, vertelt Bart Berkvens. “Er zijn heel wat toepassingsmogelijkheden, bijvoorbeeld een computerwinkel die ’s nachts zijn stock extra wil beveiligen. We denken hier vooral naar huurpanden omdat de kluisruimte ook makkelijk weer kan worden gedemonteerd. Er is ook al een installatie gebeurd bij een particuliere wapenverzamelaar, die er tegelijk zijn voorraad dure wijnflessen in onder heeft gebracht.”

Als ‘panic room’ kan je als bewoner in de kamer jezelf en je gezin in veiligheid brengen bij bijvoorbeeld een inbraak of homejacking. Door de ruimte uit te rusten met een beveiligings- en communicatiesysteem wordt meteen ook alarm geslagen. De Raat verwacht een flinke belangstelling voor de innovatie.