Sinds een 2-tal weken draait een nieuwe pers bij drukkerij de PRESS in Laakdal. Het bedrijf investeerde anderhalf miljoen euro in een 8-kleurige drukpers. “Dit is onze grootste investering in jaren”, aldus zaakvoerder Jonny Janssens.

“Bij het drukken wordt 1 zijde quadri gedrukt. Vervolgens wordt in de pers het papier gedraaid zodat ook de achterzijde meteen in quadri wordt gedrukt”, legt de zaakvoerder het principe uit. “Vroeger moest na 1 zijde het papier manueel worden gekeerd. Nu zijn we in staat om dubbel zo snel te drukken. Bovendien werkt de pers op UV-inkten waardoor het papier er droog uit komt.”

Almaar sneller
Volgens de zaakvoerder gebeurde de investering op vraag van de markt. “Het moet almaar sneller gaan”, gaat Jonny Janssens verder. “Bestanden worden ‘s avonds digitaal doorgestuurd en ’s anderendaags moet het drukwerk klaar zijn. Dat lukt met deze machine.”

Naast de kostprijs van de machine zelf moest er intern nog wat worden verbouwd om de machine te kunnen plaatsen. Zo werden een betonnen sokkel gegoten en extra stroomvoorziening gecreëerd. De drukpers is van Japanse makelij en werd gekocht bij invoerder Manroland. Het gaat om de 3de ivan dit type in de Benelux

Ondanks de verdere digitalisering blijft het bedrijf in drukwerk geloven. “Drukwerk zal altijd blijven bestaan”, aldus de zaakvoerder. “Er wordt vandaag minder gedrukt maar doelgerichter en er wordt ook een hogere kwaliteit verwacht. Verder onderscheiden wij ons als een all-in-one bedrijf. Vanaf de prepress tot en met de verzending, bijvoorbeeld via direct mail, gebeurt allemaal in eigen huis.”

Bij de PRESS werken 14 mensen.