kempisch vuurBij brouwerij Pirlot in Zandhoven is een nieuw vat gestoken. Dat is toch geen nieuws, horen we je denken. Ware het niet dat het om het eerste vat single malt single cask gaat. Whisky dus, die op de markt wordt gebracht onder de merknaam Kempisch Vuur, zoals de bieren uit de brouwerij heten. De eerste 300 flessen zijn al bijna de deur uit.

“Whisky stoken is een logisch vervolg op brouwen”, vertelt zaakvoerder Guy Pirlot. “Het gaat deels om hetzelfde procedé. Om te distilleren heb je een gegist brouwsel nodig, net zoals voor bier. In de plaats van een fles gaat het voor whisky in de distilleerketel.” Samen met de opstart van de brouwerij installeerde hij in 2012 ook een distilleerinstallatie waarmee hij al langer jenever en een aantal likeuren maakt. Ook whisky, maar het bijzondere is dat die minstens 3 jaar op vat moet rijpen vooraleer je die whisky mag noemen.

Eerste tasting
Afgelopen weekend was het dan zover en werden familie, vrienden en genodigden uitgenodigd voor de eerste tasting. Uit het eerste vat kwam 300 flessen. Er liggen nu nog 4 vaten klaar om te kunnen bottelen. Gezien het succes zal het 2de vat volgende week al worden geopend. De whisky Kempisch Vuur wordt verkocht in een speciaal ontworpen fles. Hij heeft een alcoholpercentrage van 46 graden. “Het is afwachten hoe het verder met de verkoop zal lopen”, zegt Pirlot.

In zijn brouwerij produceert hij zowel zijn eigen bieren onder de merknaam Kempisch Vuur als voor derden, 1.000 hl per jaar in totaal op jaarbasis.