Het verblijfsdomein de Hoge Rielen in Lichtaart is vanaf nu volledig autovrij. In het verleden was het al autoluw, maar nu wordt gemotoriseerd volledig verbannen. Om de gebouwen te voet en met de fiets beter vindbaar te maken, investeerde de Vlaamse overheid in een nieuw signalisatieplan.

De Hoge Rielen is 230ha groot en omvat tientallen gebouwen en kampeerfaciliteiten, een hostel, theater, sporthal en verschillende sportvelden. Bijkomend investeerde de Vlaamse overheid nu in een nieuw buitentheater, een picknickplek en een wandelpad. En in een radicaal autovrij mobiliteitsbeleid. Afhankelijk van de verblijfplaats parkeren gasten hun auto aan Poort Noord, Poort Oost of Poort Zuid en daar laden ze bagage over in een bakfiets of go-cart. De verblijfplaatsen kregen een nieuwe nummering en naam.

Voor de nieuwe ‘wayfinding’ deed de Hoge Rielen een beroep op het ontwerp- en adviesbureau Mijksenaar, met vestigingen in Amsterdam en New York. Het bureau ontwerpt onder meer bewegwijzering voor luchthavens, culturele instellingen en gezondheidscentra wereldwijd.

Masterplan
Directeur Bert Mellebeek: “De Hoge Rielen was in feite al autoluw, met aanduidingen voor auto’s. Nu worden we echt autovrij voor onze voornaamste gebruikers: de fietsers en voetgangers. We willen kinderen, ouders en scholen stimuleren om op duurzame manier het domein te bereiken en te bewandelen en –fietsen.”

Vlaams minister Sven Gatz kwam het resultaat bekijken. “We investeren met de Vlaamse overheid in publieke ruimte voor kinderen en jongeren. Met de realisatie van het buitentheater zorgen we ervoor dat er ruimte is voor cultuur op de Hoge Rielen. De recente samenwerking tussen het domein en cultuurhuis de Warande tijdens WinterWarm toont aan dat er vraag naar is.”

Het nieuwe mobiliteitsplan maakt deel uit van het masterplan, dat werd ontwikkel door Studio Secchi-Vigano uit Milaan.