Sinds kort prijkt er een 13 meter hoge pyloon op het terrein van De Coninck Opleidingen in Geel. Die wordt gebruikt voor het geven van allerlei trainingen. De manier waarop dat gebeurt, is uniek in het land.

“Er gebeuren veel ongevallen bij bijvoorbeeld dakwerkers en stellingbouwers”, weet zaakvoerder Louis De Coninck. “Vanuit de sector is een duidelijke vraag naar opleidingen voor medewerkers. Rond die vraag zijn we een oplossing gaan zoeken en vonden die in deze veiligheidspaal.”

Van op 4 niveaus kan de theoretische kennis meteen worden getoetst aan een praktijkervaring. “Mensen kunnen ervaren hoe het voelt om te vallen wanneer ze zijn aangelijnd met een harnasgordel. Daarnaast leren ze wat ze vervolgens moeten doen om zich weer in veiligheid te brengen.”

Vergunningen
De metalen constructie werd gekocht bij Gunco in Antwerpen en het duurde een tijd vooraleer er een bouwvergunning voor het eigen terrein in Geel werd verkregen. Die is intussen binnen zodat vanaf nu trainingen stellingbouw, werken met de hoogwerker, schaarlift en verreiker op de planning staan. Zo ook het veilig afzetten van cargo op verschillende verdiepingen met de roterende verreiker, een voertuig dat in opmars is bij bouw- en constructiebedrijven.

“We werken nog aan een training rond ‘abseilen’, het snel naar beneden afdalen bij de bouw van bijvoorbeeld windmolen. Ook hier is veel vraag naar”, aldus nog Louis De Coninck. “Op termijn komt er nog een ladderconstructie waarmee we ook opleidingen rond valbeveiliging kunnen geven.”