In de Nekkerhal in Mechelen heeft gisteravond de beurs Wonen de deuren gesloten. Die was toe aan zijn 34ste editie en De Backer Haarden uit Heist-op-den-Berg (het vroegere Sierschouwen De Backer) is de enige exposant die aan alle edities deelnam. “Mijn vader besliste om in 1983 aan de beurs Wonen deel te nemen en we zijn dat blijven doen”, zegt zaakvoerder Dave Wagemans.

De eerste twee edities van de beurs Wonen waren nog in de groentehal aan de Zandpoortvest. “Toen waren beurzen in opmars en liepen de gangen vol. Doordat het aantal bezoekers de jongste jaren vermindert, begrijp ik ook dat bedrijven afhaken”, aldus Dave Wagemans. Door een persoonlijke en dynamische aanpak heeft de deelname van De Backer Haarden telkens succes. “In oktober en november zijn er nog altijd mensen die naar de winkel komen, omdat ze bij ons op de beursstand zijn geweest. We hechten veel belang aan de inrichting van de stand en proberen er echt wel een huislijk gevoel te creëren.” Voor het eerst werd voor de beursstand samengewerkt met Peter Deckers woonontwerp uit Heist-op-den-Berg.

Eerste keer Batibouw
Tot 3 jaar geleden was Wonen de enige beurs waaraan De Backer Haarden deelnam. “We hebben toen beslist om ook deel te nemen aan Bouw&Reno in Antwerpen”, zegt Dave Wagemans. “Deze maand zullen we voor het eerst ook met een eigen stand op Batibouw staan.” Het bedrijf werd in 1982 overgenomen door de ouders van Dave Wagemans. Momenteel werken er 16 mensen. “Tot twee jaar geleden was ik iedere beursdag aanwezig. Sindsdien hebben we gelukkig een beurtrol ingevoerd.”

De Backer Haarden opende recent een 2de showroom in Lille en gebruikt die samen met Boa Interior uit Kasterlee.