Dag van de landbouw: ‘Hoevewinkel houdt me overeind’

DvdL Antwerpen Guy van Bets003Zondag 18 december vindt over heel Vlaanderen de Dag van de Landbouw plaats, een organisatie van de Boerenbond en de Landelijke Gilden. 45 land- en tuinbouwbedrijven verwelkomen die dag bezoekers op hun erf. Guy Van Bedts van De Wimpschranshoeve uit Herenthout neemt voor de eerste keer deel. “De hoevewinkel houdt me op dit moment recht”, zegt hij.

Van Bedts runt een melkveebedrijf met 70 melkkoeien. Zijn vader startte destijds met een aardappelwinkel die gaandeweg werd uitgebouwd tot een complete hoevewinkel met een breed assortiment. De verse melk, aardappelen, groenten en rundvlees van het eigen bedrijf worden aangevuld met ambachtelijke producten van collega’s in de buurt en met groenten en fruit van de veiling. Medewerkster Anne maakt de huisbereide confituur.

“Ik ben maar alleen”, zegt de landbouwer. “Daarom heb ik iemand in dienst voor de winkel. Die winkel haalt voldoende omzet om de personeelskost te betalen en winst te maken.”

Onder de kostprijs
De melkprijs is een heel ander verhaal. “Ik heb onlangs een nieuwe jongveestal gebouwd en in verband met de lening samen met de bank een kostprijsberekening gemaakt. Een liter melk kost mij 30 cent, terwijl ik van de melkerij maar 25 cent/liter krijg. Die melkerij is zelf een speler van de wereldmarkt. Uiteindelijk zijn het de supermarkten die de prijs bepalen. Gelukkig heb ik momenteel de hoevewinkel, dat is mijn redding. De jongste berichten zijn dat de melkprijs weer wat beter zou worden.”

Alle deelnemers aan de Dag van de Landbouw vind je op www.dagvandelandbouw.be.