DAF Trucks gaat in hogere versnelling

daffieDAF Trucks trekt weer op. De crisis op de vrachtwagenmarkt is zeker nog niet voorbij maar DAF slaagt er niettemin zijn marktaandeel te vergroten. De cabine- en assenfabriek in Westerlo mag het beste verhopen.

DAF heeft zeker in Westerlo moeilijke maanden achter de rug. In twee opeenvolgende golven dienden in het recente verleden honderden tijdelijke werkkrachten op te stappen. Op de hoofdzetel in Eindhoven werd de productie aan trucks geleidelijk verminderd tot 164 eenheden. “We draaien onderhand nog altijd op 164 stuks maar in die moeilijke markten slagen we er niettemin toch in om DAF beter te positioneren. We hebben in 2012 inderdaad 9% minder trucks verkocht dan in 2011 maar ons marktaandeel is ondertussen wél gestegen naar 16%”, zegt Peter van Kessel van het bedrijf. “Dit is een absoluut record in de geschiedenis van het bedrijf.”

DAF is in handen van het Amerikaanse concern Paccar en voert onderhand een doelgerichte investeringspolitiek door. Voor Westerlo houdt dit een productie van pakweg 170 cabines en 350 assen in. De onderneming stelt zo’n 2000 mensen tewerk. President Harrie Schippers heeft er onderhand vertrouwen in. “We hebben in 2012 meer geïnvesteerd dan nooit tevoren. Tegelijk zagen wij dat onze dealers eveneens grote investeringen doen. Dat sterkt de vooruitzichten.” DAF lanceert dit jaar zijn nieuwe model XF Euro 6.

De hele groep Paccar realiseerde in 2012 een omzet van 17 miljard dollar. Daar werd een nettowinst op gerealiseerd van 1,1 miljard dollar.