Vanmiddag is bij de vestiging van vrachtwagenfabrikant DAF in Oevel-Westerlo de nieuwe cabinelakstraat officieel in gebruik genomen. Dat gebeurde in aanwezigheid van minister van Werk Kris Peeters en executive chairman Mark Pigott van moederbedrijf Paccar. Het bedrijf investeerde 100 miljoen euro.

De nieuwe lakstraat is 144 meter lang, 58 meter breed en 26 meter hoog en in staat om 3.000 verschillende kleuren te spuiten. De capaciteit bedraagt 300 cabines per dag of 70.000 per jaar. Dat betekent een verdubbeling tegenover de bestaande lakstraat.

De nieuwe fabriek behoort tot de modernste ter wereld en werd gebouwd met leveranciers Cordeel, Eissenmann en Dürr, leidinggevende bedrijven in de realisatie van automotive lakstraten. De ‘spuitbellen’ van de lakrobots draaien met een snelheid van 50.000 t/min. om de hoogste kwaliteit te leveren aan een zo laag mogelijk verbruik van lak.

Naast kwaliteit en efficiënte was milieu een belangrijk aandachtspunt bij de ontwikkeling van de lakstraat. Door het gebruik van geavanceerde systemen werd een emissieverlaging van 50% gerealiseerd. De lucht die de spuitcabines verlaat, wordt gereinigd en de warmte die vrijkomt, teruggewonnen en herbruikt voor het opwarmen van de baden in de voorbehandeling.

Standaard zetten
“Deze belangrijke investering zet onze sterke traditie voort van het zetten van de industriestandaard op het gebied van productkwaliteit, klantenservice en aandacht voor het milieu”, sprak Mark Pigott van moederbedrijf Paccar. “In de afgelopen 15 jaar hebben Paccar en DAF meer dan 600 miljoen euro geïnvesteerd in onze cabine- en assenfabriek. We kijken uit naar een zeer mooie toekomst in België.”

DAF Vlaanderen behoort momenteel tot de grootste bedrijven van het land. Er werken zo’n 2.600 mensen.