fietsenWie de fiets neemt voor verplaatsingen, bijvoorbeeld om naar het werk te gaan, weegt gemiddeld 4 kilo minder dan een verstokte automobilist. Tot die conclusie komt een Europese studie waaraan VITO in Mol zijn medewerking heeft verleend. Ze werd gehouden bij 11.000 vrijwilligers uit 7 Europese steden waaronder Antwerpen.

VITO werkt samen met een groep internationale experten en de Wereldgezondheidsorganisatie WHO binnen het Europese Pasta-project, wat staat voor ‘Physical Activity through Sustainable Transport Approaches’. Dat bestudeert hoe verschillende vormen van transport een effect hebben op fysieke activiteit en dus op de gezondheid. De PASTA-onderzoekers volgden 11.000 vrijwilligers in 7 Europese steden en vroegen hen hoe ze zich verplaatsten in de stad, welke vervoermiddelen ze gebruiken en hoe lang ze onderweg zijn. De vrijwilligers gaven daarnaast ook informatie over hun gezondheid, lengte, gewicht en over hun ervaring met wandelen en fietsen en of ze eventueel een ongeval hadden.

Een eerste analyse van de verzamelde gegevens toont nu dat automobilisten gemiddeld 4 kilo meer wegen dan zij die (ook) fietsen.

Chronische ziektes
Dr. Adrian Davis, lid wetenschappelijke adviescommissie van  PASTA: “Mensen die fysiek niet actief zijn, hebben een grote kans om daardoor chronische ziektes te ontwikkelen zoals sommige kankers, een herseninfarct of een hartaanval, maar ze lopen ook een hoger risico op overgewicht. Het PASTA-onderzoek toont aan dat het ontwerp van een stad, hoe we ons voortbewegen in steden, en met name of we de auto gebruiken dan wel wandelen en fietsen een belangrijke rol speelt in de dagelijkse hoeveelheid lichaamsbeweging.”

“Actiever zijn komt je gezondheid ten goede, spaart geld uit en verbetert je levenskwaliteit. Een actieve verplaatsing van 30 minuten valt gemakkelijk in te passen in je drukke dagelijkse agenda. Zo combineer je bv. fysieke activiteit met je woon-werkverplaatsing i.p.v. nadien nog naar de fitness te gaan.”