Tijdens de Nacht van de KMO op 17 maart in Antwerpen dingt een Kempens initiatief mee naar de trofee ‘Idee van het jaar’. CyberContract van Swaegers Verzekeringen in Turnhout en Verzekeringen Dom uit Kontich biedt hulp bij allerhande cyberrisico’s en is 1 van de 5 genomineerden.

CyberContract werd in mei 2015 gelanceerd en vormt een verzekering in het geval van hacking, cyberafpersing maar ook computercrashes en systeemfalen. Het was de eerste polis in zijn soort in België.

“Elke organisatie is tegenwoordig een doelwit”, weten Koen Druyts en Koen Van Hees van Swaegers Verzekeringen uit Turnhout. “Data is veel geld waard en dus zijn criminele organisaties erop uit om die te bemachtigen. Verlies van data kan grote gevolgen hebben voor organisaties, een datalek kan ernstig het vertrouwen schaden van de klant, denk maar aan een ziekenhuis en de patiëntengegevens. Je goed beveiligen is de belangrijkste boodschap, maar je goed verzekeren is minstens even belangrijk.”

Uitgebreide dekking
De verzekering dekt de vele kosten die voortvloeien uit een cyberincident zoals uitgaven om klanten te verwittigen en om de reputatieschade te beperken. Maar ze biedt ook hulp om criminele daden zoals afpersing tegen te gaan. De klant krijgt bescherming tegen aansprakelijkheid voor schade geleden door derden, zoals bij het verlies van data of een inbreuk op rechten van derden.

De andere genomineerden in dezelfde categorie zijn: Antwerp Business Suites, Imec versterkte gsm-verbinding, Arnon Food Waste Solution en Start-up Factory. De bekendmaking heeft plaats tijdens een gala in Hilton Antwerpen.