Ontwikkelingsorganisatie Cunina uit Geel start een bijzonder project in de Nepalese bergen. Het gaat om een horecaopleiding voor studenten in de afgelegen regio Sankhuwasabha waar ze momenteel amper zijn voorbereid zijn op het toenemende toerisme. “Ons doel is om er een zelfvoorzienend scholensysteem op te starten”, zegt Sophie Vangeel, voorzitter van Cunina.

De studenten zullen meteen heel wat praktijkervaring kunnen opdoen in de Green Village, een verblijfplaats voor toeristen midden in het groen van het bergdorpje Sekha. Ook dit is een Cuninaproject, waar de studenten van de horecaopleiding stage zullen lopen.

De inkomsten van de Green Village gaan integraal naar het beheer en de uitbouw van de Green Village zelf en de Cunina Boarding School in Sekha, waar 400 Cunina-petekinderen school volgen. Op die manier wil Cunina een zelfvoorzienend scholensysteem opstarten dat een volledige leercyclus voor de plaatselijke kinderen voorziet, inclusief het aanleren van vaardigheden die kunnen leiden tot een eerste job.

Giften naar Nepal
Sophie Vangheel en Wouter Torfs van Schoenen Torfs, ambassadeur van Cunina, stellen donderdagavond het project aan een publiek van ondernemers voor tijdens een bijeenkomst in De Watermolen in Kasterlee. Het hotel-restaurant viert dit jaar zijn 60ste verjaardag. Ter gelegenheid daarvan heeft zaakvoerder Toon Biermans een groot aantal leveranciers en andere relaties uitgenodigd. “In de plaats van cadeaus mee te brengen hebben we de genodigden gevraagd om een financiële gift of eentje in natura te doen ten voordele van het horecaproject. Elke gift in natura zullen we omzetten in een rechtstreeks donatie aan Cunina”, vertelt Toon Biermans.

De Watermolen organiseerde 2 jaar geleden al eens een grootschalig fundraising diner ten voordele van Cunina, toen met Nathalie Meskens, een andere ambassadeur van de Geelse organisatie.