Cunina, ‘een NGO geleid als een bedrijf’

IMG_0264In Antwerpen is het boek ‘Moeder van 12.000 kinderen’ voorgesteld. Het vertelt het leven van Sophie Vangheel uit Geel, oprichtster en nog altijd gangmaker van de NGO Cunina. Voormalig tv-presentatrice Sabine De Vos schreef het boek en is ook al 25 jaar ambassadeur van Cunina. “Wat ik het meest heb zien veranderen? De professionalisering. Cunina wordt geleid als een bedrijf, maar dan wel door een ondernemer met een luisterend oor, een groot hart en een warme glimlach.”

De titel van het boek slaat op het aantal kinderen dat dankzij de Kempense NGO een beter leven heeft gekregen. Cunina is actief in Haïti, Nepal, Filippijnen, Zuid-Afrika, Brazilië en Oeganda en richt zich op onderwijs voor kansarme kinderen via het bouwen van scholen en het verstrekken van onderwijs. De organisatie weigert bewust overheidssubsidies en werkt met middelen van privépersonen en bedrijven. Naast Sabine De Vos zijn ook Nathalie Meskens, Wouter Torfs en Luc Appermont ambassadeur.

Ontvoerd
Sophie Vangheel: “Ooit was ik zelf begonnen met het schrijven van dit boek, maar toen werd mijn laptop gestolen en was ik al mijn teksten kwijt. Nadien heb ik met Sabine de draad weer opgenomen.” “Ik heb haar acht dagen meegenomen zodat ze door niets of niemand werd afgeleid om heel haar leven te vertellen”, vertelt Sabine De Vos.

Het boek verschijnt ter gelegenheid van 25 jaar Cunina en wordt uitgegeven door Lannoo. Per verkocht exemplaar betaalt de uitgeverij 2 euro aan Cunina. Er werden al 3000 exemplaren verkocht in voorverkoop, deels aan bedrijven die het als relatiegeschenk geven. Het boek ligt vanaf vandaag in de boekhandel.