CSP Engineering zorgt voor innovatie in Europese parketindustrie

parketCSP Engineering uit Dessel heeft een nieuwe technologie ontwikkelt die automatisch fouten in parket detecteert en corrigeert. Deze ontwikkeling onder de naam Par-Fill duurde twee jaar. “Nu alles klaar is, staan parketbedrijven uit heel Europa op de eerste rij om de technologie te testen”, zegt zaakvoerder Jan Peeters. “Hout is een natuurproduct en dat is niet foutvrij. Fouten (knoesten en barsten) worden momenteel manueel opgespoord en opgevuld.  Het vinden en behouden van geschikt personeel voor deze werkpost, vormt bij de meeste parketproducenten een ernstig probleem. Ook het bewaken van de kwaliteit van dit handwerk is in de sector een aandachtspunt.”  Diverse Europese parketbedrijven vroegen CSP Engineering naar een oplossing, waarna de ontwikkeling startte. De ontwikkeling verliep volgens plan. Het eerste prototype is recent met veel succes voorgesteld aan 20 parketbedrijven uit 5 landen.

De Desselse KMO bewijst dat ook kleine Vlaamse bedrijven grenzen kunnen verleggen door innovatief uit de hoek te komen in hun sector. De ontwikkeling was mogelijk dankzij de subsidie van 40.000 EUR vanuit het Vlaams Agentschap voor Innovatie door Wetenschap en Technologie (IWT). Een traject voor het aanvragen van IWT steun voor de uitvoering van een kmo Innovatieproject werd opgestart met de steun van Kurt Peys, innovatieadviseur bij Innovatiecentrum Antwerpen. Finaal doel: een werkend prototype maken van de machine. Ondertussen heeft CSP Engineering nog een bijkomende subsidie van het IWT verworven voor de aanvraag van een Europees octrooi. De Europese markt wacht.

CSP Engineering is sinds 1993 actief in het ontwerp en de bouw van machines. Het bedrijf pakte in het begin een breed gamma aan opdrachten aan. Stilaan begon het zich echter meer en meer te richten op de houtindustrie en finaal zelfs zeer specifiek op de parketindustrie. “Een zeer bewuste keuze die ons toelaat om veel beter de noden in die sector te begrijpen en te vertalen in nieuwe producten”, stelt zaakvoerder Jan Peeters. Die strategie legde het bedrijf geen windeieren. Het liet CSP Engineering toe om stilaan een eigen gamma van machines uit te bouwen. Zo heeft CSP Engineering in het verleden al een uniek geïntegreerd systeem ontwikkeld om pakken parket automatisch te meten, labelen, verpakken en stapelen.