Crius Group creëert uniek stripplatform

CEO_estrips.inddCrius Group uit Hulshout creëert in opdracht van Standaard Uitgeverij  en Ballon Media  een digitaal platform voor strips. Het project wordt mee begeleid door Expertisecentrum iMinds Mix.

Het e-Strips-project wil één plaats aanbieden waar de lezers alle strips, zowel de recente als de oudere titels, digitaal kunnen vinden. Zelfs de reeksen die vandaag niet meer in de winkel te vinden zijn, maar die onlosmakelijk deel uit maken van onze stripcultuur. Het doel is om één centraal platform te ontwikkelen met innovatieve tools voor de digitalisering en de verrijking van stripboeken. Verschillende generaties van lezers zullen op deze manier getrakteerd worden op een unieke en aangepaste leeservaring.

De technische realisatie van het platform gebeurt door Crius-Group. Crius is opgericht in 1989 en sinds die tijd uitsluitend actief binnen de uitgeefsector. Het bedrijf is oorspronkelijk ontstaan als ‘zetterij’ (het vormgeven van boeken) en heeft zich gedurende de afgelopen jaren verregaand gespecialiseerd in digitale ontwikkelingen. Zo is Crius als realisatiepartner niet alleen verantwoordelijk voor de productie van talloze ebooks maar ook voor de ontwikkeling van verschillende spraakmakende apps en digitale luisterboeken. „Wij geloven dat de vraag naar digitale producten de komende tijd zeker zal toenemen, maar dat het ‘papieren boek’ ook zal blijven bestaan. Dit hybride model zal meer en meer worden ondersteund door oplossingen die niet alleen gebruiksgemak bieden voor de consument, maar de uitgever ook in staat stellen om direct in contact te treden met haar eindgebruikers. De ontwikkeling van dit platform sluit dan ook naadloos aan bij onze visie op de toekomst”, zegt Jurgen Willems.

België heeft een rijke traditie in de stripwereld. Vroeger zorgden de kranten voor een dagelijks rendez-vous met de vele stripfiguren. Vandaag zijn alle stripuitgevers op zoek naar nieuwe wegen om de vele lezers te bereiken. Het aantal digitale lezers neemt immers toe, net als het aantal buitenlandse initiatieven. Ballon Media en Standaard Uitgeverij bundelen hun krachten om strips, als deel van het Belgische culturele erfgoed, ook in het digitale universum een unieke plek te bieden. iMinds MiX, het Media Innovatie Centrum, zal het e-Strips platform begeleiden in samenwerking met verschillende universiteiten en testgebruikers.

Met e-Strips willen de initiatiefnemers middelen ontwikkelen waarmee stripuitgevers zelf de tools in handen hebben om hun producten online te krijgen: digitale distributie, digitale verrijking, maatwerk op basis van de unieke wensen van de consument, de auteur én het product. Eenmaal dit platform up and running is, zal het opengesteld worden voor alle uitgevers. Men verwacht tegen de Boekenbeurs van 2014 te kunnen uitpakken met de eerste resultaten.