Crisis is volgens VDV over haar hoogtepunt heen

vdvDe crisis loopt op haar einde. Daar zijn veel signalen voor. Jacques Vandervorst van VDV in Grobbendonk was als makelaar onlangs nog op de grote vastgoedbeurs in Cannes waar hij enig optimisme kon opvangen. “Maar het hangt uiteraard veel van de mensen zelf af.”

De crisissfeer verzuurt al verscheidene jaren de economische activiteiten. Er was onlangs nog de paniek om Cyprus. Het lijkt maar niet op te houden. “Uiteraard voelen wij dat als makelaar ook aan”, zegt Jacques Vandervorst. “Wij doen in industrieel vastgoed, vooral voor kleine en middelgrote ondernemingen. Ik kan niet ontkennen dat nogal wat bedrijven effectief in moeilijkheden zitten.”

VDV is trouwens niet enkel makelaar. Het bedrijf beheert ook industriële panden, fungeert als syndicus van bedrijvenparken, doet aan consulting en werkt ook op projectontwikkelingen. VDV is als bedrijf gegroeid uit het persoonlijk initiatief van Jacques Vandervorst die op die manier een heel eigen dynamiek ontwikkeld heeft in de Kempen.

“2011 en het begin van 2012 waren heel moeilijk. In de tweede helft van 2012 was enige verbetering merkbaar. Vandaag aarzelen de ondernemers nog. Het herstel breekt nog niet door. Maar ik mag hopen dat we het ergste al gehad hebben.” Dit neemt niet weg dat de gevolgen van de financiële crisis nog sterk merkbaar blijven. De banken schrijven niet langer vlot leningen uit. Vroeger kon je als ondernemer binnen de twee weken een krediet los maken. Vandaag kost je dat minimum een maand.

De signalen dat het allicht straks beter gaat komen ook uit de projectontwikkelingen waar VDV bij betrokken is. Oa. de verkoop van een bedrijventerrein als Massenhof in Massenhove liep biezonder vlot. 75% van het park is al verkocht. Idem voor het nieuwe industrieterrein Beerse Zuid en het park in Halen.

VDV stelt vandaag 4 mensen tewerk. “In onze ruime activiteiten als syndicus van bedrijvenparken en in het beheer van industriële panden zetten wij evenwel zeker 100 mensen in”, zegt Jacques Vandervorst nog. “Denk maar aan het industrieel onderhoud van de panden, de opkuis van de tuinen, de verzekeringen enz. Er komt heel wat bij kijken.”