Mario Ennekens, zaakvoerder van Cosdep Pro in Balen, mag zich sinds deze maand officieel een ambachtsman noemen. De titel van Erkend Ambachtsman is hem verleend door de FOD Economie. Ennekens begon zelf pelletkachels te bouwen nadat 3 jaar geleden zijn Italiaanse leverancier daarmee stopte. “Niemand geloofde in ons project”, blikt hij terug.

Omdat er niemand geloofde in een eigen productie – ook de banken niet – startte hij met eigen kapitaal. “Ik ben koppig doorgegaan. Ik wou bewijzen dat we de pelletkachels zelf konden produceren want dat was mijn trots”, vertelt Ennekens. Door te werken als installateur en goed te luisteren naar de klanten, kende hij de punten die voor verbetering vatbaar waren en die integreerde hij in zijn eigen Pro Pelletkachel. Bij de eerste controle slaagde hij in de test en mocht hij ze op de markt brengen, met het befaamde energielabel A+.

Verlossende nieuws
“Ook onze aanvraag tot erkenning van ambachtsman werd in eerste instantie geweigerd”, gaat Mario Ennekens verder. “Ze konden niet geloven dat 1 persoon alle werk verrichtte: laswerken, lakwerk, de computersturing van de kachels,… Ik heb meteen verzet aangetekend en met nog meer documentatie en foto’s naar de zitting getrokken. Drie dagen later kwam het verlossende nieuws.”

Cosdep Pro produceert dus eigen pelletkachels en plaatst die ook zelf bij de eindgebruiker. Een tijdlang werkte het bedrijf met dealers die de kachels verkochten, maar daarmee is de zaakvoerder gestopt omdat ze niet de kwaliteit konden bieden die hij verlangde.