De raden van bestuur van Coöperatie Hoogstraten en BelOrta hebben beide hun toestemming te geven tot de oprichting van een fusiecomité. Dat zal namens de 2 besturen besprekingen starten die uiteindelijk kunnen leiden tot een fusie. “Op deze wijze wensen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten samen hun doelstelling van duurzame afzet van groenten en fruit aan een faire prijs sterker en beter te verwezenlijken”, zeggen de 2 partijen in een gezamenlijke persmededeling.

BelOrta is de grootste coöperatieve groente- en fruitveiling van België en tegelijk Europees marktleider. Bijna 40% van alle via een veiling verkochte Belgische groenten en fruit worden door BelOrta verhandeld. De coöperatieve vennootschap telt ruim 1.350 telers. In december 2015 overschreed de onderneming de kaap van de 400 miljoen euro omzet, wat staat voor meer dan 600.000 ton groenten en fruit. BelOrta ontstond in 2013 door de fusie van de Mechelse Veilingen en Coöbra. In 2014 trad ook Veiling Borgloon toe. De hoofdzetel bevindt zich in Sint-Katelijne-Waver.

Coöperatie Hoogstraten sloot 2016 af met een productomzet van 222 miljoen euro. Het belangrijkste product blijft de aardbei. Vorig jaar werd ruim 30.000 ton aangevoerd, wat zorgde voor een aarbei-omzet van meer dan 100 miljoen euro.