Bouwonderneming Concrete House uit Olen verruimt zijn werkterrein. Komend weekend opent het bedrijf een kijkwoning in Herent en het bijzondere is dat die volledig energieneutraal is.

“We hebben al heel wat klanten in Vlaams-Brabant. Door er ook een kijkwoning te bouwen, kunnen we mensen daar ontvangen en tonen wie we zijn en wat we doen”, vertelt gedelegeerd bestuurder Steven Van Olmen.

De onderneming bouwt al sinds 2004 woningen in prefabbeton en scoort daarmee zeer lage energiepeilen. Met de nieuwe kijkwoning gaan ze nog een stapje verder naar energieneutraal wonen.

Energiebox
“In de nieuwbouw worden alle duurzame technieken die meer en meer aanwezig zijn in moderne woningen, gecombineerd in een energiebox van slechts 3 vierkante meter. Een nieuwigheid trouwens”, legt Steven Van Olmen uit. “Het gebruik van zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp, opslag van warm water en elektriciteit zorgen ervoor dat de woning zelfvoorzienend is tijdens piekmomenten. Dit is erg aantrekkelijk voor de energiefactuur.”

Ook op architecturaal vlak springt de woning in het oog. Door het gebruik van keramische tegels, aluminium en beton breekt het bedrijf met de standaard moderne woning. “Van op straat oogt de woning niet zo groot, maar eens je binnen bent, kan je ontdekken hoe ruim de woning werkelijk is. Hiermee willen we bewijzen dat compact bouwen niet per se klein hoeft te zijn”, aldus nog Steven Van Olmen.

De officiële opening met genodigden vindt vrijdag 23 maart plaats, waarna het openingsweekend voor het grote publiek volgt. Concrete House beschikt ook in thuisbasis Olen al over een kijkwoning.