Coforce zoekt kandidaat-overnemers voor bedrijven

coforceDe crisis zal er ongetwijfeld mee te maken hebben. Nogal wat ondernemers kijken er naar uit om hun bedrijf over te laten. Wie 45 tot 65 jaar is denkt er al eens over na om zijn onderneming tegen een goede prijs te verkopen. Coforce stelt zich daarbij op als go-between tussen kandidaat-verkoper en kandidaat-koper. “Wij hebben ons recent geïnstalleerd in Oud-Turnhout”, zegt Luc Geudens. “De Kempen lijkt ons een interessant gebied om onze activiteiten te ontplooien.”

Coforce viseert concreet KMO’s met een verkoopwaarde tussen de 500.000 en de 5 miljoen euro. Het gaat dan om ondernemers die helemaal geen opvolger hebben of om bedrijven waarbij de kinderen geen zin hebben om de activiteiten van vader of moeder over te nemen. Die ondernemers staan in dit opzicht vaak voor veel problemen en voelen zich op onbekend terrein. “Het gaat ons dan niet om horecabedrijven bv.” zegt Luc Geudens. “Wij proberen voor productiebedrijven of BtoB-ondernemingen een goede deal op te zetten. Waarbij het er vooral om aankomt om vooral te verkopen wanneer het bedrijf het nog goed doet. Het heeft geen zin om te wachten tot het misloopt. Ook in ondernemingen die innovatieve projecten uitgewerkt hebben en die te gelde kunnen gemaakt steken vaak aantrekkelijke meerwaarden. ”

Belangrijk in de hele transactie is uiteraard de waardebepaling van het bedrijf. Daar wordt vaak heel lang over gediscussieerd. Het komt erop aan de exacte parameters te gebruiken en de twee partijen tot een akkoord daarover te krijgen.

Het follow-up proces bij zo’n verkooptransactie loopt zes maanden tot één jaar. Coforce put uit zijn databank aan beschikbare privé-investeerders en private equity companies. Er wordt een goede match gezocht waarna de verkoopmodaliteiten uitgewerkt worden. Dit is zeker geen evident proces. Ook niet voor Coforce dat werkt onder het principe no cure, no pay. Indien de deal doorgaat wordt een commissie betaald op het transactiebedrag. Discretie is in alle opzichten uiteraard erg belangrijk. De belangen van de ondernemer en de onderneming mogen niet geschaad worden.

“Vandaag is het effectief heel erg druk”, zegt Luc Geudens nog. “We hebben verscheidene dossiers lopen die al dan niet afgerond kunnen worden. De crisis? Zou kunnen.” Wat met de banken? “Die zijn effectief ook op die markt actief maar de bankiers viseren veeleer de middelgrote tot grote KMO’s. Ze komen niet op ons terrein. Daar zijn de bedrijven te klein voor.”

Coforce is vandaag een driemanschap dat opereert vanuit Oud-Turnhout, Leuven en Genk. Luc Geudens is in dit opzicht partner van Geert Jeurissen en Maurice Mergeay. Coforce werkte eerder al deals uit voor oa. Contineo, Lieben, Garage Van Heers, de NV Casters enz.