Ednine is een begrip in de mountainbikewereld. De sportfiets werd ontwikkeld bij distributeur Codagex in Dessel en schreef al verschillende overwinningen in belangrijke wedstrijden op zijn naam. Nu is de fiets ook beschikbaar als e-bike en de verwachtingen zijn hooggespannen.

“Wanneer ik destijds toertochten deed met mijn gewone 26”-wielen, nam ik voorsprong op de technische stukken maar in rechte dreven kwamen de collega’s met de grotere 29”-wielen mij voorbij gevlogen”, vertelt Edwin Van De Weghe, ingenieur bij Codagex en met een verleden in downhill. “Ik ben dan een fiets gaan ontwikkelen met 29”-wielen die zich gedraagt als een 26-er. Dat werd de Ednine, speciaal bedoeld als ATB voor de Lage Landen.”

De eerste versie werd 7 jaar geleden op de markt gebracht. Onder andere Sven Nys reed er wedstrijden mee. Edwin Van De Weghe deed de ontwikkeling en Codagex, een groothandel in sportfietsen en –fietsmateriaal, investeerde en verzorgde de distributie.

Hogere prijscategorie
Anno 2018 komt Van De Weghe met een elektrische versie en de eerste zijn vorige week geleverd aan de vakhandel. “Met de kortste achterbrug die er bestaat, een lichtgewicht van 17,5 kilo, full carbon”, somt Edwin Van De Weghe op. “De fiets is bedoeld voor sportieve mountainbikers die plezier aan hun sport willen beleven met een wendbare fiets, misschien niet de tijd hebben om te trainen of concurrentie ondervinden van het jonge geweld dat hen begint te overtreffen.”

De batterij heeft een autonomie van 70 km in het terrein en 120 km op de weg. “Een batterij is op minder dan 10 seconden vervangen zodat je met extra batterijen bepaalt hoeveel autonomie je wil  terwijl het gewicht van de fiets zelf laag blijft”, aldus nog de ontwerper. De maximum snelheid is begrensd op 25 km/uur, wat te maken heeft met de extra attesten voor het op de markt brengen van een speedelec. Prijs in de handel: net geen 6.000 euro.