De groothandel in sportfietsmateriaal Codagex uit Dessel heeft sinds kort de high end fietskleding van X-Bionic uit Zwitserland in het gamma. In tegenstelling tot de rest van het assortiment wordt die niet aan de fietshandelaar maar rechtstreeks aan de eindconsument verkocht. Codagex bestaat dit jaar 90 jaar en wordt geleid door Guy Peeters.

“Alle andere fabrikanten werken met stoffen die zweet snel afvoeren”, vertelt Ludo Dierckxsens, voormalig wielerprof en manager van het Codagex Xperience Center in Dessel. “X-Bionic doet het tegenovergestelde. Aan de binnenkant van de kleding wordt een dun laagje zweet behouden en dat zorgt ervoor dat het lichaam op dezelfde temperatuur blijft. Toch voelt de stof niet nat aan. Ze zit als een tweede huid en is naadloos. Doordat het lichaam op dezelfde temperatuur blijft, ga je niet oververhitten en raak je minder snel uitgedroogd. Je lichaam maakt ook minder snel lactaat aan.”

Voor een truitje moet je 150 euro rekenen, voor een broek vanaf 230 euro. “We mikken op de high end toerfietser”, legt CEO Guy Peeters uit. “Bij het product hoort informatie en dat is precies wat we geven in ons Xperience Center. Het kadert dus binnen de beleving die we hier creëren. Nog een reden waarom we het in het assortiment hebben genomen, is dat de profploeg Gasprom-Colnago ermee rijdt.”

Fietsmarkt boomt
Colnago is het bekendste merk in het gamma van Codagex, dat bestaat uit 24 A-merken. Het bedrijf levert aan 1.800 winkels in de Benelux en Duitsland en stelt 24 mensen te werk, waaronder een aantal vanuit het verkoopkantoor in het Nederlandse Liesel. “De fietsmarkt boomt de jongste 20 jaar”, aldus nog Guy Peeters. “Het fietstoerisme is enorm gegroeid. Veel vrouwen zijn beginnen fietsen en dat was nieuw. Ook stijgt het aantal mensen dat gaat werken met een fiets. Bij goed weer zullen ze dat ook al eens met de koersfiets of mountainbike doen, wat zorgt voor een verbreding van de markt.”