CIPAL Bibsoftware gaat wereldwijd en krijgt extra kapitaal

cipalCIPAL, de ICT-intercommunale uit Geel, automatiseert met haar Brocade-bibliotheeksoftware tal van Vlaamse openbare bibliotheken. Sinds enige tijd is er ook een sterke interesse vanuit het buitenland voor deze Vlaamse software. 4 jaar geleden startte de eerste installatie in Zuid-Afrika en intussen is de oplossing daar marktleider met bijna 900 Zuid-Afrikaanse openbare bibliotheken die werken met de Vlaamse oplossing. Door dit succes is er ook een groeiende interesse vanuit andere Afrikaanse landen ontstaan. In Nederland werd eveneens een doorbraak gerealiseerd en wordt de Brocade-bibliotheeksoftware binnenkort opgestart in de bibliotheken in de regio Weert.

Daarom heeft Cipal eind augustus een spin-off, Brocade Library Services NV, opgericht om deze Kempense expertise te exporteren. Aandeelhouders zijn CIPAL, Universiteit Antwerpen – waar tot nu toe de software ontwikkeling plaatsvond – en de Limburgse Investeringsmaatschappij LRM die via het KMO FIN2 fonds voor 800.000 euro mee investeerde in de nieuwe structuur. De NV CIPAL behoudt de meerderheid van de aandelen (CIPAL NV 64%, LRM 22% en UA 14%).

Het doel van de nieuwe NV is er duidelijk op gericht om groei te realiseren. Voor de Vlaamse markt blijft de intercommunale CIPAL verantwoordelijk.Voor de verdere commercialisering in het buitenland gaat de spin-off actief op zoek naar samenwerkingen met lokale partners met kennis van hun markt. De maatschappelijke zetel van de nieuwe NV komt in Genk. Het is de bedoeling om in een eerste fase en op korte termijn te groeien naar een tewerkstelling van een veertiental personen in Limburg.