Oprins Plant uit Rijkevorsel heeft het boekjaar afgesloten met een kleine winst, na een aantal verliesjaren op rij. De omzet zakte weliswaar van 6 naar 3,7 miljoen euro. “We stopten een aantal verlieslatende activiteiten”, zegt algemeen directeur Wouter Marques.

Na een woelige periode kruipt Oprins Plant weer uit het dal. De onderneming ging begin vorig jaar in WCO en legde in juli 2016 een herstructureringsplan voor dat door de schuldeisers werd goedgekeurd. De eerste resultaten zijn nu zichtbaar.

“We legden de focus op plantencategorieën waarin we een sterke positie hebben”, legt de CEO uit. “De groei die zich nu laat optekenen, doet zich voor in alle productcategorieën maar vooral die van de Ilex Dark Green valt op met zijn triple digit groei.”

5 miljoenste plant
Oprins Plant is licentiehouder van deze hulstsoort die sterk op buxus gelijkt maar geen last heeft van de ziektes waarmee de populaire groenblijver al jaren te kampen heeft. “We kweken de Ilex zelf en ook bij andere kwekers, die ons een licentievergoeding betalen. Binnenkort vindt de 5 miljoenste plant zijn weg naar een tuinliefhebber”, aldus nog Wouter Marques.

De Rijkevorselse sierteler is verder Europees marktleider geworden in niet-woekerende baboe, bouwde een eigenzinnig assortiment uit in siergrassen en parfum-buxus en beschikt over de rechten van verschillende soorten pluimhortensia.

“Ook organisatorisch werd alles kritisch geëvalueerd en bijgestuurd volgens de principes van Lean Management, waarin gestreefd wordt naar maximale waardebeleving voor de klant met minimale verspillingen in al zijn vormen”, zegt de CEO.

Het personeelsbestand werd afgebouwd van ruim 50 naar momenteel 35. De Spaanse vestiging werd intussen gesloten.