Technologiebedrijf Cipal Schaubroeck uit Geel neemt Brocade Library Services uit Paal-Beringen over, ook gekend als Ciblis. Het Limburgse bedrijf kwam in moeilijkheden nadat de Vlaamse overheid Amerikaanse bibliotheeksoftware verkoos boven hun Brocade-software. Ciblis is een spin-off van Universiteit Antwerpen en Cipal, waarin ook LRM participeert.

Na het missen van het contract met de Vlaamse overheid trok Ciblis begin vorige maand aan de alarmbel. Het bedrijf moest 10 mensen ontslaan en was flink in zijn gat gebeten. “Ik kan er niet bij dat de Vlaamse overheid de Vlaamse technologie niet omarmt. De overheid laat hier de kans liggen om Ciblis te laten uitgroeien tot een wereldspeler in een niche”, sprak Nico Cras van Ciblis.

Nu volgt de redding door het intussen gefuseerde Cipal Schaubroeck, dat met ruim 400 medewerkers en meer dan 50 miljoen euro omzet een belangrijke speler in Vlaanderen is op het vlak van de digitalisering van overheden. “Ons doel is een sleutelrol op te nemen in de digitale transformatie van overheden”, zegt CEO Dirk Verstichele. “Bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra vormen belangrijke interactiepunten tussen bestuur en burger. Net daarom dienen ze ook volwaardig deel uit te maken van de digitale transformatie van onze overheden.” Cipal Schaubroeck wil op korte termijn de bibliotheken opnemen in hun totaalbenadering van lokale besturen en heeft de ambitie om de technologie van Ciblis te integreren.

Zuid-Afrika
Met de overname krijgt het Geelse fusiebedrijf ook voet aan de grond in het buitenland. In Zuid-Afrika gebruiken meer dan 1.000 openbare bibliotheken de cloudoplossing van Ciblis. Er werd ook een hernieuwde samenwerking met Universiteit Antwerpen afgesloten, waar de technologie werd ontwikkeld.