Chris Erkelens van de chocoladespeciaalzaak Bon-Bon Jour uit Turnhout heeft de exclusiviteit verworven voor de verdeling van ChocoWines in België. Bijzonder is dat zowel de rode als de witte variant naar chocolade smaken. “Ik verwacht hier veel van. Vergelijk het met de speculaaspasta. Waarom is niemand eerder op het idee gekomen, is de vraag die iedereen zich stelt”, zegt de Turnhoutenaar, die ook een B&B uitbaat.

“Ik had een Nederlands koppel in de B&B dat onder de indruk was van het uitgebreide chocoladeassortiment en aanverwante zaken, zoals de uitgebreide absint-collectie”, vertelt Chris Erkelens. “Maar er ontbreekt iets, zeiden ze: chocoladewijn. Ze hadden dat ooit in eigen land gedronken en dat was hen erg bevallen. Ik heb de producent opgezocht, een mail gestuurd en een tijd later zaten zij hier om de wijn te laten proeven. Bleek dat ze net op zoek waren naar kanalen om de wijn te exporteren.”

Dessertwijn
De ChocoRed is een rode wijn met een intense chocoladesmaak en een vleugje kers. De ChocoWhite is een witte wijn met een vanillesmaak en toetsen van witte chocolade. “De bedenker is een Nederlander en de blend zelf gebeurt in Duitsland”, aldus de invoerder. “Ik heb een aantal koks en sommeliers uitgenodigd om te proeven en die waren verrast over de nieuwe smaak. De wijn is bedoeld als een dessertwijn, als vervanger van het dessert of om te verwerken in een dessert. Een Italiaanse kok bijvoorbeeld gaat die verwerken in een sabayon en panna cotta.”

Voor de distributie is een webshop opgezet en heeft Erkelens de medewerking van zelfstandig verkoper Danny Laureyssen. “Naast particulieren kijken we vooral naar chocoladewinkels, restaurants, kleinhandelaars en wijnzaken”, aldus nog de invoerder. “Ik was eerst van plan om al die zaken af te gaan, maar de Nederlandse producent raadde me dat af. Zij hadden eerst de consument het product leren kennen zodat die ernaar begon te vragen in de winkel, waarna de winkels bestellingen plaatsten. Zo gaan wij het ook doen.”